Суспільство

«Діти, які не повинні були померти»: на Чернігівщині створює занепокоєння ситуація з вакцинацією школярів

У той час, коли наші діти щоденно постають перед ризиком травмуватися чи навіть загинути від ворожих ракет, неприпустимо наражати їхнє життя ще й на небезпеку від інфекційних хвороб.

Нещодавно занепокоєння серед громадськості і медиків спричинила заява в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломако щодо допуску до очного навчання всіх дітей, незалежно від наявності довідки про обов’язкові щеплення

Про це, а також про важливість дотримання календаря щеплень, бо імунізація рятує життя, йшлося сьогодні, 18 вересня, на брифінгу в медіацентрі Чернігівської ОВА.

Тож нині, щоб навчатися у школах офлайн, діти повинні мати довідку про стан здоров’я й усі обов’язкові щеплення. І це не примха, а необхідність.

«На Чернігівщині проживає значна кількість дітей, чиї батьки відмовляються від профілактичних щеплень. І загальна кількість дітей, які відвідують навчальні заклади, в області – орієнтовно 1500, в місті Чернігові – приблизно 900 дітей», – повідомив Олександр Чепурний, генеральний директор ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Тож зрозуміло, виникає й невдоволення з боку батьків через законні недопуски дітей до очного навчання у школах. Бо такі випадки вже є, переважно в чернігівських школах. Між тим, ця необхідність виникла не на порожньому місці.

«Інфекційна захворюваність упродовж восьми місяців поточного року зростає. Вона збільшилася десь на 15% за рахунок інфекційних хвороб. Насамперед це ГРЗ, також спостерігаємо збільшення захворюваності на хвороби, які керуються засобами імунопрофілактики, тобто щепленнями. Ми відзначаємо збільшення захворюваності на кір. На жаль, один випадок виявився смертельним у Прилуцькому районі. Померла невакцинована дитина.

Якщо аналізувати 99 випадки захворювання на кашлюк… До речі, впродовж минулого року і позаминулого в нас не фіксувалося захворювань на кашлюк, тож інфекційний процес із цієї нозології загострився. І ми маємо на це реагувати проведенням відповідних заходів з імунопрофілактики. Якщо проаналізувати цих 99 осіб, то майже 70% цієї кількості дітей не були вакциновані з різних причин. У переважній більшості – це відмова батьків від профілактичних щеплень.

Спостерігається зростання гострих кишкових інфекцій. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, це все пов’язано з певними проблемами, які є на сьогодні та пов’язані з воєнним станом. Це проблеми електро- і водозабезпечення. Та інші проблеми, що супроводжують нас щодня», – розповів Олександр Чепурний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ломако розкритикували через його заяви стосовно вакцинації дітей

Тож за таких обставин питання профілактики інфекційних хвороб виходять на перший план. І важлива роль у цьому процесі належить якраз вакцинації дітей.

«Є національний календар щеплень. Це законодавчо врегульований перелік основних щеплень від основних 10 інфекційних недуг, усі їх має отримати дитина. Бо саме ці недуги формують основну небезпеку для життя та здоров’я дітей. Це гепатит Б, туберкульоз, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, паротит і краснуха. Якщо проаналізувати план виконання щеплень, зважаючи на кількість дітей, яка зареєстрована на території нашої області, то ми не досягли за вісім місяців бажаного результату щеплень, необхідних, щоб забезпечити індивідуальний захист кожної дитини від цих недуг, а також сформувати колективний імунітет. Це коли стан вакцинації сягає 90-95%», – пояснив Олександр Чепурний. 

Відповідно до Національного календаря щеплень, у шість років дитина має отримати всі щеплення, передбачені календарем. Тобто дитина має йти до навчального закладу повністю вакцинована. Передбачається тільки в 14 років ревакцинація від поліомієліту і в 16 років – від дифтерії й правцю, і надалі, виходячи з навчального закладу, дитина є вже повністю вакцинованою. У дорослому віці – ревакцинація від дифтерії і правцю відбувається кожні 10 років.

Законодавством передбачено, що вакцинація, відповідно до календаря щеплень, має бути обов’язковою. Адже це свідоме ставлення до здоров’я своїх дітей і здоров’я навколишніх.

Ситуація з дитячими колективами чітко регламентується Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Статтею 15 чітко передбачено, що допуск дітей до організованих дитячих колективів з офлайн-відвідуванням без отримання щеплень не допускається. Хоча є примітка, що допускаються діти, які мають медичні протипоказання щодо щеплень.

Рішення щодо форми навчання, яке може отримувати дитина, ухвалює керівник навчального закладу, звісно, керуючись чинним законодавством.

І на сьогодні робиться акцент не на недопуску дітей до офлайн-навчання, а на створенні безпечного середовища.

«На сьогодні для фізичного здоров’я дуже важлива наявність у навчальному закладі укриттів. І так само наявність щеплень для захисту дітей від інфекційних хвороб. І обидва фактори дуже важливі, бо виклики дуже складні.

У нашому регіоні – велика кількість повітряних тривог, і діти, на жаль, змушені велику кількість часу проводити в укриттях. Добре, що укриття, які дають можливість закладам функціонувати, є, але спостерігаються певні проблеми з вентиляцією та переповненням цих приміщень через кількість дітей. Це наші реалії. І ці ризики треба оцінювати. Зараз ми входимо в період зростання захворюваності на ГРЗ. Традиційно чекаємо зростання захворюваності через те, що діти збираються в організованих дитячих колективах.

Ризики є, вони значні і їх треба всім усвідомлювати, особливо батькам дітей», – упевнений Олександр Чепурний.

За його словами, завдяки імунопрофілактиці вдалося подолати значні виклики у сфері громадського здоров’я. Це віспа, про яку перестали згадувати з 1950 року, дифтерія, спалахи якої ми мінімізували, бо було дуже багато ускладнень і смертей. Така сама ситуація по кору та поліомієліту. Натомість імунопрофілактика – дієвий і єдиний метод швидкої й ефективної профілактики основних інфекційних недуг.

До речі, практикуючі лікарі вже постали перед проблемами, що виникли через недостатній колективний імунітет серед дітей.

«До дитячої обласної лікарні на стаціонарне лікування потрапляють діти, стан здоров’я яких уже є загрозливим для їхнього життя.

2024 рік – кашлюк, 46 випадків, середньо тяжкий і тяжкий перебіг. Семеро дітей були в реанімації, тобто були на межі життя та смерті. Одна дитина загинула. Менінгокок – 8 випадків захворювання, троє дітей загинули. Це діти, які не повинні були померти.

Тож кожна мати і батько повинні усвідомлювати, що у своїх руках вони мають засіб, який убереже життя дитини в разі її контакту з інфекційним захворюванням, бо 100% кожна дитина має цей контакт, адже хвороби не знищені. Завдяки вакцинації вони ослаблені. І в нас є можливість захистити дітей від цього», – переконана Тетяна Лебедєва, генеральний директор Чернігівської обласної дитячої лікарні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button