Суспільство

Для чернігівців знизили нормативи на тепло, світло і газ

Кабмін виконав одну з вимог МВФ і знизив соціальні нормативи на користування послугами ЖКГ з урахуванням фактичного споживання енергоносіїв домогосподарствами. Про це йдеться в постанові уряду №51 від 6 лютого.

Так, Кабмін зменшив соціальні норми споживання газу з 5,5 до 5 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі.

Знижені нормативи споживання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими або квартирними приладами обліку: з 0,0548 Гкал до 0,0431 Гкал на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період; електричної енергії для індивідуального опалення: з 65 кВт/год до 51 кВт/год на 1 кв. м опалювальної площі.

У Кабміні зазначили, що зниження соцнормативів не передбачає перерахунку розмірів нинішніх розмірів субсидій, оскільки набуває чинності з 1 травня.

Нагадаємо, зниження соціальних нормативів тепло-, газо- і електропостачання було однією з умов МВФ для отримання Україною наступного траншу кредиту.

Що принесе така новація чернігівцям, ЧЕline поцікавився в департаменті житлово-комунального господарства облдержадміністрації. Там зізналися, що постанову тільки почали вивчати.

Заступник директора департаменту Лідія Борсук припускає, що постанова вийшла і тому, що торік у більшості випадків у людей, які користуються субсидіями, була економія  за використання послуг із тепло і енергопостачання. Відповідно до постанови № 534, зекономлені кошти за невикористаними субсидіями повернули назад у державний бюджет.

«На Чернігівщині за тепло повернули 16 мільйонів гривень, за електричну енергію – 6,2 мільйона, а за газ – аж 849,2 мільйона гривень. Тому наша така думка: через те, що отакі кошти не були використані, й були знижені ці нормативи. Щоб кошти використовувалися, а не висіли на рахунках споживачів, щоб їх не доводилося повертати назад до бюджету. Тож буде менше невикористаних субсидій. А ця нова постанова стосуватиметься нового опалювального періоду, тож і побачимо, що воно буде. Можливо, варто очікувати іще якихось новацій», – сказала заступник директора департаменту.

Щоправда, чіткої відповіді на запитання, чи бува, зменшення розміру субсидії не призведе до того, що для людей комуналка подорожчає, ми так і не почули. Мовляв, поживемо, побачимо.

Ще статті по темі

Back to top button