Суспільство

Для впевненості в собі та розвитку, або Чому новорічні заходи важливі для дітей

Зимові місяці – грудень і січень – традиційно багаті на дитячі новорічні свята та ранки. Для більшості дітей вони довгоочікувані, адже сповнені яскравих вражень і позитивних емоцій.

Окрім того, психологи переконані, що для малюків участь у новорічних заходах дуже потрібна, бо вони сприяють особистісному розвитку, культурному збагаченню та успішній адаптації дитини в колективі однолітків.

«Дитячі свята покликані формувати в малюків ініціативність, бажання розкривати себе та свої творчі здібності, отримувати насолоду від участі в них, здатність реагувати на гарне – почуття естетичного смаку в мистецтві та житті. Водночас ці свята покликані допомогти дитині впоратися з негативними емоціями, зокрема страхами публічних виступів, а також сприяють заряду позитивом», – розповідає Юлія Примак, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної, вікової та соціальної психології Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто говорити дитині про існування Діда Мороза: поради психолога

До речі, допомогти дитині подолати страхи перед виходом на публіку мають саме дорослі – батьки чи вчителі. Психолог каже, що для цього буває достатньо створити на святі затишну й емоційно приємну атмосферу та налаштувати малечу на позитив, упевненість у собі, вселяючи віру у власні сили. Важливо підбадьорювати дитину, казати: «Тобі все вдасться, все добре» тощо.

Юлія Примак переконана, аби від свята була користь, у процесі його організації важливо врахувати вікові та психологічні особливості його учасників, задіявши й зацікавивши всіх діток.

«Якщо в дитини виникає активне бажання брати участь у заході, позитивні емоції не забаряться», – каже психолог.

За її словами, особливе місце на дитячому святі треба відвести сюрпризному моменту – заслуженому подарунку.

«Добре, аби дарунок був бажаним і такого розміру, щоб дитина самостійно могла тримати його в руках. Важливо вручати подарунки в святковій залі, а не в буденній дитячій групі чи кімнаті. Неприхований природній подив дитинки дуже важливий для її особистісного розвитку. Якщо подарунки вручають у дитячому колективі, наприклад, у дитсадку, то важливо, щоб для всіх діток вони були однакові. Хоча допускаються окремі подарунки для хлопчиків і дівчаток. Також подарунок має відповідати віку, інтересам і захопленням дитини, а останнім часом дедалі частіше, на жаль, і стану здоров’я, бо не всім малюкам можна солодке», – зазначає фахівець.

Юлія Примак каже, що дуже корисно, коли дитина бере участь у підготовці до свята, і не лише отримує подарунки, а й сама їх дарує.

«Саморобка дитини, зроблена власними руками, та дарування її рідним дає можливість малюку відчути, що робити це – теж дуже приємно. Також важливо, що під час новорічних заходів і вручень подарунків формуються певні стереотипи поведінки й ціннісні орієнтації. Тобто позитивне дитяче ставлення до свят перенесеться в доросле життя. І вже дорослою людина вмітиме робити подарунки іншим та приймати їх», – розповідає психолог.

Не менш важливо відзначати свята і в родині. Адже це спосіб зближення членів сім’ї, заснований на емоціях радості, інтересу та подиву. Недарма ж новорічні свята називають казковими та чарівними.

Ірина Осташко

 

 

 

 

 

Ще статті по темі

Back to top button