Суспільство

Чи варто говорити дитині про існування Діда Мороза: поради психолога

Батьки часто задаються питанням «Дітям треба розповідати про існування Діда Мороза чи одразу казати правду?». Фахівці мають відповідь.

Психолог Олена Гірченко зазначає, що маленькі діти все одно вірять у диво та абсолютне добро. Тому треба створювати навколо них казку та говорити про те, що Дід Мороз існує.

«Це такий надбатько, який дасть те, чого реальні батьки дати не можуть. Тому діти й чекають отакого дива, подарунка він нього. І якщо дитина в це вірить, то нехай. Із часом вона сама прийде до того, чи потрібне це для неї і надалі», – пояснює фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова резиденція і Дід Мороз єврозразка: в Чернігові готуються до новорічних свят

Якщо дитині ще 3-4 роки,то все одно варто звертати увагу на її реакцію на Діда Мороза.

«Коли малеча захоплена цим персонажем і їй хочеться в нього вірити, то мама може розповісти історію про те, що в далекій північній країні живе казковий дідусь, показати ролики, де він там літає на оленях, щось таке красиве», – радить Олена Гірченко.

Якщо дитина приходить зі школи та каже, що друзі запевняють її у тому, що Діда Мороза не існує, то не варто панікувати.

«Можна пояснити дитині, що кожна людина вірить у своє диво. Якщо вони не вірять, то це не означає, що повинен припинити вірити і ти. Багато є розповідей, що казкових дідуганів нема, але не менше і про те, що вони бувають. Батьки можуть розповісти про себе, як вони колись вірили, а може він дійсно є і живе десь далеко на півночі, а діти йому пишуть листи», – пояснює фахівець.

А от цілеспрямовано розвінчувати міф про Діда Мороза не варто. Олена Гірченко каже, що діти зараз дуже реалістичні, і буде краще, якщо вони самі до цього прийдуть. Так само не варто й нав’язувати віру в казку.

За її словами, більше запитань виникає, коли дитина ще маленька, але вже не вірить у диво. Це є ознакою її розчарування в усьому, тому батьки мають звертати увагу насамперед на таку реакцію.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button