Суспільство

До Батурина приїжджав третій президент України

У Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» цікаві заходи відбуваються постійно. А на захід, що відбувся в Батурині 8 жовтня, взагалі приїхав особливий гість – третій президент України Віктор Ющенко. Йому в Батурині завжди раді.

«Віктор Андрійович – гість важливий. Це людина, яка відродила Батурин. І до сьогодні тримає руку на пульсі наших головних подій. У разі необхідності підставляє плече, допомагає в прийнятті рішень. Тож ми дуже раді, що саме він і розпочав наш захід, благословивши на добру та важливу справу, пов’язану з Мазепою і Гетьманщиною», – у коментарі для ЧЕline зазначила Наталія Реброва, генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Того дня в Батурині відбувалася перша презентація художньої книжки «Мазепа. Хроніка православного шляхтича. Руїна» Тетяни Таїрової-Яковлєвої. Авторка видання – науковиця з Санкт-Петербурзького університету. Вона вважає, що з допомогою художнього слова зможе донести інформацію до ширшої аудиторії.

«Події, відображені в книжці і її продовженні, відбувалися в Батурині або напряму пов’язані з Батурином. Ми вдячні Тетяні, що вона обрала для презентації книжки саме Батурин. Важливо, що були анонсовані зйомки серіалу Віктором Мірським, генеральним продюсером FILM.UA Group», – пояснює Наталія Реброва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові встановлять пам’ятний знак «Тризуб-сокіл»

За її словами, важливо також, що Батурин розглядається як одна із локацій для зйомок.

«Місце подій, які будуть відображені в серіалі, – це переважно Батурин, який під час усіх етапів зйомок буде відтворений відповідно до усіх кінематографічних норм.

На сьогодні є приблизний план, точних дат зйомок ще немає. Написано сценарій третьої серії першого сезону. Планується, що буде три сезони.

Але найголовніша робота – це акумуляція коштів. А кошти для цієї справи потрібні колосальні. Дай Бог сил і наснаги Володимиру Бородянському та Віктору Мирському, які давно задумували серіал про Мазепу і нарешті пішли до його реалізації», – розповіла Наталія Реброва.

Захід не залишився поза увагою представників влади.

«Спостерігаючи за військово-історичною реконструкцією початкового епізоду новели та одного з етапів життя майбутнього гетьмана, впевнився, що Батурин вкотре і цілком заслужено стане зіркою теле- та кіноекранів, забезпечивши можливість загалу відчути атмосферу доби Руїни, в умовах якої відбувалося становлення особистості Івана Мазепи», – зауважив на своїй сторінці в соцмережі заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Дмитро Іванов.

На території цитаделі Батуринської фортеці можна було побачити і старовинні речі – особисту срібну печатку Івана Мазепи та документ з Австрійського архіву – лист до імператора Священної Римської імперії з проханням про надання княжого титулу Іванові Мазепі.

Фото – Lena Shramko та Valentyna Samchenko

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button