Суспільство

Другий етап медреформи треба краще відпрацювати, – депутатка Чернігівської міськради

*Актуально

Ситуація з реакцією суспільства на ймовірну появу коронавірусу в Україні (нині вже підтверджено випадок зараження в Чернівцях), зокрема, на повернення наших співгромадян із Китаю, продемонструвала недовіру до медичної системи щодо боротьби з невідомими захворюваннями. Так вважає депутатка Чернігівської міської ради від «Нашого краю», головна лікарка Чернігівської міської дитячої поліклініки №2 Ганна Якубова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична реформа: чернігівці поділились враженнями від змін

Вона зазначає, що депутати Новосанжарської селищної ради свого часу звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням, аби евакуйованих із Китаю громадян не залишали на обсервацію в медичному закладі на території селища, тому що заклад непристосований. Вони стверджують, що у медцентрі немає «ні ізоляторів, ні боксів, належної вентиляційної системи, щоб була проведена ізоляція. Каналізаційна система під’єднана до централізованої каналізаційної системи селища, що витікає на відкриті поля фільтрації в селі Зачепилівка». І добре, що ніхто з евакуйованих не виявився інфікованим.

Однак виходить, що медреформа, про «успіхи» якої тривалий час розповідає влада, неспроможна дати людям упевненість в ефективності захисту від вірусу.

«Сюди ще варто додати низькі зарплати медпрацівників, відсутність зручного, швидкого та термінового доступу до первинної медичної допомоги, низька кваліфікація терапевтів, катастрофічна нестача педіатрів, відсутність сучасного обладнання. На жаль, люди у віддалених районах не мають доступу до якісної медичної допомоги», – зауважує Ганна Якубова.

Партія «Наш край» закликає владу переглянути медичну реформу та зробити її справді орієнтованою на людей. На переконання депутатки від «Нашого краю», оптимізація медзакладів, передбачена реформою, тільки погіршить ситуацію в регіонах, а недостатність комунікації з медпрацівниками та населенням із боку МОЗ приносить лише розчарування в українській медицині. Саме тому є необхідність відтермінування другого етапу медичної реформи до більш детального вивчення пропозицій щодо реформування й особливо запровадження зрозумілих тарифів на медичні послуги і конкретизації переліку послуг, гарантованих державою.

Крім того, юридично правильно на законодавчому рівні сформувати можливість надання платних послуг. Але найкращим варіантом усе-таки, на думку Ганни Якубової, може бути запровадження на державному рівні страхової медицини.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Ще статті по темі

Back to top button