Суспільство

До дня народження Мазепи в Чернігові відкрили копію закладної гербової дошки з гербом гетьмана

20 березня на Валу, на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», проведено низку урочистих заходів на честь 385-річчя від дня народження гетьмана України Івана Мазепи (1639—1709).

Учасники заходу зібралися біля пам’ятки архітектури національного значення Колегіуму, де було урочисто проведено акцію відкриття копії закладної гербової дошки з гербом Івана Мазепи та записом про його пожертвування.

«Ця копія виготовлена у 2020 році. А її оригінал надійно зберігається у фондах заповідника. Закладна дошка є засвідченням меценатської діяльності гетьмана. Тут над входом у будівлю вона була закладена цеглою і знайдена в 1951 році», — розповіла кандидатка історичних наук, завідувачка відділу музейної та науково-просвітницької діяльності Ольга Травкіна.

«Вивчення життя та діяльності Івана Мазепи за документами, а не російськими імперськими фальсифікаціями наочно доводить, що він був послідовним борцем за незалежність України», — наголосив відомий дослідник гетьмана і його доби Сергій Павленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіночність, якість і краса: в Чернігові створили новий бренд одягу (Відео)

Урочисте відкриття закладної дошки дзвіниці з гербом Івана Мазепи та записом про пожертвування гетьмана здійснили єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичний заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Хомич, науковці Ольга Травкіна і Сергій Павленко, почесний голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний.

Єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній освятив закладну дошку, а учасники заходу разом із Капелою бандуристів імені Остапа Вересая на чолі з заслуженою артисткою України Раїсою Борщ та заслуженим працівником культури України Миколою Борщем виконали Державний гімн України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Автор: Олександр Майшев, член Спілки журналістів України

Ще статті по темі

Back to top button