Суспільство

До уваги чернігівських абітурієнтів: новації ЗНО — 2018

Загальноосвітні навчальні заклади Чернігова цього року випустять 1 501 випускника, який уже сьогодні готується до проведення зовнішнього незалежного оцінювання – 2018. Зокрема, з 9 січня розпочалась і триватиме до 31 січня реєстрація для участі в пробному тестуванні.

Пробне тестування з української мови і літератури відбудеться 24 березня, а 31 березня – з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов. 31 березня кожен учасник зможе пройти тестування лише з одного із запропонованих навчальних предметів.

Для регулювання проведення пробного тестування та зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року в місті ведеться організаційна й інформаційно-роз’яснювальна робота:

– на сайті методичного центру управління освіти відкрита постійна рубрика «ЗНО» http://chernigiv-nmc.org.ua/zno.html , де публікується актуальна інформація;

– у листопаді 2017 р. і на початку січня 2018 р. Науково-методичний центр управління освіти міської ради, відповідальний за організацію та проведення ЗНО в місті Чернігові, провів наради із заступниками директорів шкіл, на яких були розглянуті найважливіші організаційні питання ПЗНО та ЗНО 2018 року.

Як повідомила директор Науково-методичного центру управління освіти міської ради Яніна Тимошенко, заклади загальної середньої освіти міста повністю забезпечені роздатковим і стендовим матеріалом щодо особливостей і проведення пробної та основної сесій ЗНО-2018.

За її словами, кожного року проводиться апробація тестових завдань із предметів, що виносяться на ЗНО. Так, із 14 листопада по 7 грудня минулого року проводилась апробація тестових завдань із фізики, французької та німецької мов за участі учнів 11-х класів шкіл №1, 2, 12, 22, 32.

Друга хвиля апробації запланована на 23-30 січня поточного року в школах № 1, 12, 19 та 32 – з іноземних мов, історії України та фізики. Ці тестові завдання будуть внесені в тестування на наступний рік.

Реєстрація на ЗНО-2018 відбудеться з 6 лютого до 19 березня. Основна сесія ЗНО триватиме з 22 травня до 13 червня, додаткова – 2-11 липня 2018 року.

До правил проходження зовнішнього незалежного оцінювання Міністерство освіти України практично щороку вносить корективи. Нововведення 2018 року спрямовані на створення для всіх абітурієнтів рівних умов вступу до вищих навчальних закладів.

Абітурієнти цього року зможуть обрати 4 предмети із 11 затверджених для ЗНО: українська мова та література, історія України, математика, географія, біологія, хімія, фізика, англійська, іспанська, німецька та французька мови. Російська мова не входить до цього переліку. Результати за трьома основними предметами зарахують як державну підсумкову атестацію (ДПА).

Як і раніше, в 2018 році обов’язковим залишається сертифікат з української мови та літератури. Але якщо в 2017-му другий профільний предмет можна було обрати самостійно, то цього року він стане фіксованим й обов’язковим для обраної спеціальності. А третій предмет абітурієнт зможе обрати із запропонованих двох, закріплених за кожною спеціальністю.

Таким чином, уніфікація переліку предметів вирівняє умови для вступників.

Найбільш суттєві зміни стосуються іноземних мов. Тестові завдання з іноземної мови матимуть два рівня складності: академічний і профільний, а також додана ще одна частина – аудіювання. Учні повинні будуть прослухати звуковий фрагмент і виконати завдання до нього. Відповідно, збільшиться і час для виконання тесту з іноземних мов – до 150 хвилин.

Одне з головних нововведень ЗНО-2018: випускники професійно-технічних училищ і коледжів складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання. Раніше після отримання освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста вони могли вступити до профільного вишу після складання іспиту або співбесіди.

Відтепер у 2018 році випускники коледжів і училищ складатимуть тестування з української мови та літератури як вступний іспит, у наступні два роки додадуть для проходження ЗНО й інші предмети. Це ще одна спроба вирівняти умови для вступу всіх випускників, які здобули середню освіту в різних навчальних закладах.

Усі роботи ЗНО оцінюватимуть від 100 до 200 балів. Як і в попередні роки, буде встановлюватися поріг:склав / не склав. Учасники тестування, які не набрали порогового бала, сертифіката не отримають.

Новим є також встановлення мінімальної кількості в 150 балів для абітурієнтів, які вступають на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія», «Охорона здоров’я». Високий пороговий бал для медичних спеціальностей покликаний відсіяти абітурієнтів із низькими оцінками.

Змінена також кількість заяв абітурієнтів для вступу на місця за державним і регіональним замовленням: лише 7, а не 9, як минулого року. Кількість спеціальностей залишилася такою ж, не більше 4-х.

У 2018 році вперше тести з української мови та літератури, історії України та математики будуть адаптовані для людей із вадами зору. Їх надрукують шрифтом Брайля, забезпечать додаткове освітлення, збільшать час проходження тесту і буде організована перерва для відпочинку очей. Також будуть враховані й потреби дітей в інвалідних візках, які проходитимуть ЗНО у приміщеннях із пандусами.

Сертифікати ЗНО дійсні протягом трьох років. Цьогоріч під час вступу до вищих навчальних закладів України абітурієнти зможуть надати сертифікати, отримані в 2016, 2017 і 2018 роках. Утім, через зміни в порядку проходження тестів з іноземних мов дійсними з цього предмета будуть тільки сертифікати 2018 року.

Випускники шкіл або класів із викладанням мовою національних меншин зможуть пройти ЗНО відповідною мовою. Тестові завдання з усіх предметів (крім української та іноземних мов) будуть перекладені 6 мовами нацменшин: російською, румунською, польською, угорською, молдавською і кримськотатарською, але випускники мають завчасно про це повідомити.

Ще статті по темі

Back to top button