Суспільство

До яких лікарів найчастіше звертаються українці

Серед 23 млн направлень, які були створені в електронній системі з квітня 2020 року, переважають направлення на консультації лікарів-спеціалістів – їх 56%. 

Електронне направлення є умовою для безоплатної медичної допомоги. Електронні направлення виписує лікар первинки або лікуючий лікар. Пацієнт самостійно обирає медзаклад, в який звернутись на консультацію, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. Або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав таке направлення. Так само не має значення, лікар якого закладу виписав електронне направлення — комунального чи приватного, або це лікар-ФОП. Пацієнт отримає консультацію за направленням безоплатно в будь-якому закладі, який має договір з НСЗУ на надання амбулаторної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Чернігівщині стали менше звертатися до лікарів

До певних лікарів-спеціалістів пацієнт може потрапити без направлення. І НСЗУ оплатить такий візит за пацієнта. Це гінеколог, психіатр, стоматолог, педіатр, нарколог, фтизіатр. Також без направлення можна звернутись до лікаря, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під медичним наглядом.

Серед 23 млн направлень, які були створені в електронній системі з квітня 2020 року, переважають направлення на консультації лікарів-спеціалістів – їх 56%. Найчастіше пацієнти звертаються за електронним направленням до невролога, ЛОРа та офтальмолога. Зокрема, за електронним направленням безоплатну консультацію невролога отримали понад 564 тис. пацієнтів, консультацію ЛОРа — 477 тис. пацієнтів, офтальмолога —  478 тис. пацієнтів.

Майже чотири з половиною тисячі лікарів-неврологів виконали понад 823 тис. електронних направлень. З яких 36% було виконано впродовж доби, а 47% — в тому закладі, де й створені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У дитячій поліклініці №2 сімейні лікарі та вузькі спеціалісти тепер працюють в різних корпусах

Понад 2,5 тис. отоларингологів виконали 590 тис. направлень. 44% виконані впродовж доби. 42% — в тій же лікарні, де й створені.

Майже 3 тис. лікарів-офтальмологів виконали понад півмільйона направлень. З яких 35% виконано впродовж доби, а 40% — в тій же лікарні, де створені.

Завдяки відкритій статистиці ведення електронних медичних записів, власники та керівники закладів охорони здоров’я можуть бачити реальну картину щодо попиту на відповідних лікарів. Аналізуючи таку інформацію, місцева влада може прогнозувати, яких фахівців необхідно залучати на роботу в місцеві лікарні, а яких — перекваліфіковувати.

Урядовий портал

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button