Суспільство

Доля «Покорщини»: що буде з унікальною архітектурною пам’яткою

Комплекс «Покорщина», що в Козельці, – це єдина дерев’яна споруда козацько-старшинського типу на Лівобережній Україні, що збереглася донині. Вона датована XVIII століттям і є пам’яткою архітектури. Але, попри свій статус, «Покорщина» вже багато років занепадає.

Маєток перебуває в занедбаному стані не один десяток років. ЧЕline вже був там і знімав про це сюжет. Утім, відтоді мало що змінилося.

Голова Козелецької ОТГ Олена Дмитренко розповіла, що громада хотіла забрати комплекс, до якого входять головний будинок, кам’яниця та флігель, на свій баланс, але його так і не передали.

«Це питання поставало два роки тому, велось активне листування про передачу. Але все так і залишилося. Обласна рада виділяла на неї кошти, ми ж бюджетний рік, коли планували, то не вносили коштів на її відновлення, оскільки не мали таких можливостей та й вона не є нашою власністю», – розповіла Олена Дмитренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добровольці зібралися на толоку в маєтку матері останнього гетьмана України

Ремонтні роботи тут не проводили давно, але селищна рада минулого року прибрала поросль і видалила аварійні дерева. Все робили своїми силами.

У Козелецькій РДА зазначили, що у 2018 році адміністрація подавала до Міністерства культури пропозицію стосовно реконструкції цієї садиби. Вона була на розгляді, але інформації щодо результатів у РДА так і не отримали.

Як розповіла виконувач обов’язків голови Козелецької райради Катерина Биковець, спроби забрати комплекс під своє крило в них були.

«Комплекс «Покорщина» завжди знаходився на балансі облдержадміністрації. Її представники до нас приїздили, ми підписували певний договір, але другого екземпляра нам ніхто так і не дав. Якщо майно передається, то треба складати акт прийому-передачі. Профільне обласне управління має здавати об’єкт, а ми – приймати. Нічого цього не було. Через два роки нам зателефонували з управління капітального будівництва і попросили зробити дослідження стану цього комплексу. Ми створили комісію, її результати передали на Чернігів, на цьому все й закінчилося. Зараз ми не маємо жодних прав на «Покорщину», – пояснила Катерина Іванівна.

Вона також розповіла, що наразі всі будівлі комплексу вже майже зруйновані. У головному будинку певний час жив безхатько, якого планували оформити в будинок для людей похилого віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пам’ятці архітектури «прописалися» безхатченки

«Реставрація комплексу потребує чималих коштів. Навіть якщо вдасться врятувати сам головний будинок, то історичної картини це не відобразить. Частинами цю роботу виконувати не можна. Район таких витрат сам не потягне», – наголосила Катерина Биковець.

Наразі на реконструкцію «Покорщини» обласна рада виділила 3,8 мільйона гривень з обласного бюджету та заклала ще 12 мільйонів інших коштів. Таке рішення ухвалили на сесії, що відбулася 12 травня. Гроші виділятимуть у рамках програми реставрації пам’яток архітектури національного значення на території Чернігівської області на 2020-2022 роки.

Редакція ЧЕline постійно відстежує перебіг подій щодо стану справ у маєтку «Покорщина» та триматиме це питання на контролі й надалі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button