Суспільство

Домашня консервація: чи заготовляють чернігівські господині смаколики в банках

Кажуть, консервування в наш час поступається заморожуванню фруктів та овочів на зиму. Дієтологи твердять, що домашня консервація некорисна, а в деяких випадках ще й шкідлива. З ними готові посперечатися українські господині в містах і селах, які традиційно заготовляють домашню консервацію на зиму.

Продовольчі запаси на зиму люди заготовляли завжди, бо раніше без цього не вижили б. Між тим, кожній епосі притаманна своя специфіка зберігання припасів. Наприклад, у давнину практикували заквашування, сушку та копчення продуктів. У такий спосіб уповільнювали їх псування.

Десь у 70-х роках минулого століття розпочалася ера масового домашнього консервування в банках усього чого тільки можна. Нині наші мами і бабусі зізнаються, що робили це переважно тому, що в той час існував тотальний дефіцит продуктів. А годувати родину треба було щодня. Тож домашня консервація неабияк ставала в нагоді.

На щастя, часи змінилися, але крутити консервацію на зиму люди продовжують. І нині, якщо заглянути до погребів і комор багатьох господинь, то можна побачити полички з рядами різних баночок – із вареннями, салатами, огірками, помідорами, різною тушонкою тощо.

Ці домашні смаколики потім намагаються передати дітям і онукам. Щоправда, складається по-різному: одні беруть і дякують, а інші – крутять носом і навідріз відмовляються. Адже нині побутує думка, що в тих консерваціях немає нічого корисного, лише оцет, купа солі, цукру й тому подібного.

Багато жінок продовжують чаклувати над консервацією, бо так звикли робити з року в рік. Ось тільки часто зізнаються, що обсяги консервування вже не ті. Наприклад, пані Ганна з села Стольне каже, що нині консервує вже менше. Бо в молоді роки не пам’ятає жодного вихідного у літньо-осінній період, щоб щось не кип’ятила, не нарізала, не закручувала, не укутувала тощо.

«Зараз консервацію не хочуть їсти. Варення ще стоїть ціла купа, навіть кілька років не варила нового. Бо не знаю, куди старе подіти. Хоча інколи, особливо, коли бачиш купу свіжих плодів під своєю абрикосою чи інші ягоди, то думка про переробку на варення виникає. Але сама себе зупиняю. Бо ще нез’їденого вистачає. Ось за минулу зиму, якщо літри два варення розійшлося, то й добре. Взагалі консервування – важка справа. якщо родина не їсть, то й консервую нині мало. Перейшли на заморозку ягід. Можна їх потім у пиріжки, компот тощо. Заморожую також зелень, спаржу, звісно, що м’ясо, рибу й інші продукти. А від оцту шлунки болять, то нащо ті закрутки й робити?» – зазначає жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три красуні-квітки вокально-естрадного гурту «Malvy» завойовують серця сіверських глядачів

«Цього року ми не дуже багато запаслися консервацією. Трохи перців мати закрутила. Ще трохи соку томатного наварила та кетчупу. Все інше будемо купувати. До речі, цьогоріч багато не засаджували город, садили тільки помідори», – повідомила чернігівка Марія Домашенко.

Трішки іншої думки пані Тамара з Городні.

«Для мене ж ідеальний погріб — це коли прийшов і взяв усе, що хоче і любить твоя родина, коли до нового врожаю тобі вистачає гострих огірочків, солодкуватих помідорчиків, вітамінної аджики, а замість куплених некорисних напоїв ти серед зими п’єш компоти і соки зі своїх натуральних продуктів. А до чаю завжди маєш варення із малини, абрикосів, полуниці, смородини. Думаю, що консервування ніколи не вийде з моди, хіба що буде вдосконалюватися, оновлюватися, змінюватися», – впевнена жінка.

Щоправда, не всі жителі Чернігівщини роблять консервацію та інші запаси на зиму.

«Так склалося, що дачі в моєї родини немає. А робити консервації з ринку дуже витратно. Тому ні, запасів на зиму ми не робимо. А взагалі, з огляду на нинішню ціну на енергоносії, вважаю, що такі запаси товарної якості можуть бути «золотими», навіть якщо овочі та фрукти вирощені на власній ділянці», – сказав чернігівець Михайло Жирохов.

Як бачимо, наразі практика консервування нікуди не зникає, хоча дійсно охочих нарізати овочі відрами, піддавати їх тепловій обробці, а потім закривати в банки вже щоразу менше.

Між тим, молодь теж не стоїть осторонь процесу. Бо і в наш час є молоді господині, які бажають готувати закрутки за новими популярними рецептами з додаванням цікавих інгредієнтів. Ось тільки у цьому випадку йдеться всього про кілька баночок смаколиків.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button