Суспільство

Допомагають захисникам, готуються до ямкових ремонтів і економлять ресурси: як живе Сновська громада

Війна додала купу проблем громадам Чернігівщини. Там, де відбувалися бойові дії, нині головне завдання – відновлення життєдіяльності та відбудова зруйнованого. Натомість спільною для всіх громад є проблема коштів і наповнення бюджетів, а також купа інших викликів.

Водночас усі невимовно радіють, що ворог покинув територію Чернігівщини. Це підтверджує й голова Сновської громади Олександр Медведьов.

«Велике щастя, що ворог пішов від нас. Дай Бог, щоб вони більше не поверталися і була швидша перемога на всій нашій Україні», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Медведьов. Він також розповів, як нині живе Сновська громада.

content_3

Бюджет 

Із бюджетом погано, як і в усіх. Навіть не знаю, в кого з ним нині все добре. По-перше, люди на простої, багато хто не працює, а це означає, що відрахування ПДФО до бюджету не надходять.

Усіх платежів, що йшли в бюджет, нині суттєво менше. Тобто люди або користуються пільгами, зокрема земельними, або не працюють. Відповідно, це велика проблема. Ми вже залізли в борги. Казначейство нам дає позички, тому заборгованості із заплати та за енергоносії в нас немає. Загалом фінансове становище у нас важке, але стараємося, що можливо, те й робимо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівському музеї зберігається кухоль Мазепи (Фото)

Ситуація на Сновщині

Є в нас тероборона, доволі великий загін. Стоять блокпости. Ми допомогли матеріалами, технікою, рили для них траншеї й окопи.

Є військові, яким також допомагаємо. насамперед продуктами харчування. Звісно, не на 100% їх годуємо, але на 60% точно. Забезпечуємо й засобами для миття. Допомагають і волонтери. Їм за це велика вдячність. Ми ж гуманітаркою не займаємося. Щоправда, даємо заявки організаціям, які опікуються гуманітарною допомогою. І щиро вдячні, що цю гуманітарну допомогу нам надають. Левова частка цієї допомоги йде на військових.

Кадри 

Щодо колективу, то ті спеціалісти, які потрібні нині, – на роботі. Ті, кого можна відправити на простій – на простої. Декого потрошку відправляємо у відпустки за свій рахунок, адже економимо трішечки коштів.

У мене начальника відділу інформаційного забезпечення нині немає, із юридичного відділу людина розрахувалася, мій секретар теж поїхала, її немає нині, начальник господарського відділу пішов. На його місце братиму іншу людину. Забрали комп’ютерника в армію, головного спеціаліста з благоустрою, водія – молодого хлопця, якого ми тільки взяли на роботу. Забрали в армію старосту одного старостинського округу, одна діловод звільнилася. Тож список працівників, як подивитися, скоротився. До речі, один із наших депутатів Вадим Сергійко пішов до війська.

Господарські питання

Плануємо ямковий ремонт доріг, який ось-ось розпочнемо. Хоча б ті ями, які по коліна, залатати. Торік ми практично на всіх вулицях робили ремонти, а нині – вже скільки зможемо. Шукаємо підрядника, щоб було дешевше, і розпочинатимемо цю роботу.

Вуличне освітлення, коли світло на вулиці та коли комендантська година, не вмикаємо. Із водовідведенням і водопостачанням у нас все добре. Займаємося обрізкою дуже аварійних дерев. Велика проблема з паливно-мастильними матеріалами, але це як і в усіх.

Попри труднощі, настрій – бойовий, працюємо.

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button