Суспільство

Доїли корів і прибирали в лікарні: чернігівці – про перші зароблені гроші

У наш час діти 10-13 років дедалі частіше хочуть заробляти гроші самостійно. Такі підлітки зазвичай мають лідерські якості, які можна успішно розвивати, вчасно звернувши на них увагу, впевнена психолог зі столичного центру «Світ Родини» Ірина Вигонська.

А чи пам’ятають сіверяни свої перші зароблені гроші і на що вони їх витратили – журналісти ЧЕline дізнавалися за допомогою опитування.

марига богуліяМарина Богулія розповіла, що перші гроші отримала в 15 років, підробляючи влітку на хлібозаводі.

«Я виписувала накладні на хліб у магазини. На зароблені гроші купила мамі годинник на день народження і собі, звісно, щось, але вже й не пам’ятаю, що. Давно це було», – ділиться вона.

соловейТетяна Соловей згадує, як її дід рубав дрова, а вона їх складала. Років три поспіль.

Заробляла по карбованцю. Потім усьому селу хвалилася заробітком і накупила на гроші морозива собі, брату та сестрам.

 

44536631_700091237018434_2279028398808367104_nОлена Курач у 14 років почала підробляти в лікарні, допомагала санітаркам у нейрохірургії.

І на першу зарплату купила додому торт «Київський», а собі годинник, сестрі – ляльку, а решту віддала мамі. Тоді це все можна було дозволити собі на 62 карбованці.

 

татаринВіктор Татарин. Я працював на фермі підмінним оператором машинного доїння. Заміняв матір, коли та возила на базар до Києва картоплю. Підміняв й інших доярок. Доїв, бувало, по дві групи корів, коли одна з доярок запила й не вийшла на роботу. Це були хороші гроші. Десять карбованців.

Це було у 1983-1986 роках. Витрачав на різні речі, одяг, канцелярське приладдя. А ще купив фотоапарат «Смена 8М».

шумилоЮлія Пильник-Шумило.

На пральні підробляла прибиральницею (мені було 17 років) і з першої зарплати купила собі парасольку-тростину – вони тоді були в моді.

 

кузьминЄвгеній Кузьмин.

Свої перші зароблені гроші я прогуляв – витратив на гральні автомати. Всі програв.

 

 

19146133_119518135304838_5721841381378773386_nЮлія Бойчева.

Із наймаштабніших заробітків дитинства пам’ятаю, як фарбувала дерев’яні будинки сусідським бабусям. Років 15 десь мені було.

Витрачала на підготовку до навчального року.

дмитренкоЄвгенія Дмитренко. Десь після сьомого класу на літніх канікулах працювали з однокласницею на пошті.

Розносили газети, листівки і навіть пенсії. Бабусі трошки «чайові» давали.

Коли отримала зарплатню, то спершу купила торт для своїх батьків.

соколСвітлана Сокол. Літні канікули – традиційно щонайменше півгектара буряків у колгоспі, праця на току, збирання льону, потім кілька років поспіль із мамою, сестрами і братами білили сараї на фермі.

Восени: упорядкування колгоспної пайки буряків, збирання грибів на грибоварню… Всі зимові канікули і не лише традиційно проводили за збиранням шишок соснових, і це заняття плавно перетікало у збір соснових бруньок. Отаким насиченим було дитинство.

Ще статті по темі

Back to top button