Суспільство

У Чернігові все ще стоїть стенд радянському герою з георгіївською стрічкою

У часи, коли в Україні війна, треба якомога швидше очищати наш простір від усього, що пов’язує нас із радянським минулим і країною-агресоркою. Але процес цей відбувається не завжди швидко.

Зокрема, на початку червня ми розповідали про те, що в Чернігові і досі є стенд радянському герою з георгіївською стрічкою. На це звернув увагу журналіст і громадський активіст Сєргєй Карась.

«На стенд, присвячений Кузьмі Гнідашу, я торік наткнувся випадково. Встановлений він в історичний частині міста. Від Троїцького монастиря до цього стенда – дві хвилини пішки, від «Сільпо» на Музикалці – п’ять хвилин. На стенді йдеться про «Велику Вітчизняну війну», хоча мала б бути «Друга світова», і прикрашає стенд георгіївська стрічка. Стенд був двостороннім. Однак із одного боку стенда її хтось замалював фарбою», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Сєргєй Карась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відзначили 130-річчя від дня народження Олександра Довженка на його малій батьківщині, у Сосниці

За словами істориків, Кузьма Гнідаш – це представник радянських спецслужб. Тож ця особа загалом підпадає під декомунізацію і дерусифікацію. Із приводу демонтажу стенда Сєргєй Карась звертався до міської ради.

«До пана Чауса я також звертався з проханням демонтувати стенд Гнідашу. Проте, наскільки на той час я зрозумів, в ОВА відбувалася робота зі складання великого списку як вулиць, так і пам’ятників та пам’яток в області, що підлягають перейменуванню або демонтажу. Важливо, що стенд Гнідашу не є офіційною пам’яткою та не охороняється законом. Тобто де-факто потрібно лише, щоб голова ОВА та/або очільник Чернігова підписали розпорядження про демонтаж, якесь комунальне підприємство, що має у розпорядженні трактор, приїхало, викопало той стенд і здало його на брухт (як варіант, виручені кошти можна було б спрямувати на підтримку захисників України). І все. Але через брак політичної волі в питанні дерусифікації (нічим іншим, крім браку політичної волі, я цього пояснити не можу), на жаль, у 2024 році в місті-герої Чернігові досі можна знайти георгіївську/колорадську стрічку, яка з 2014 року стійко асоціюється з російськими окупантами», – сказав Сєргєй Карась.

Від червня Сєргєй Карась не був у мікрорайоні, де встановлено стенд. Але на початку вересня таки побував там. І дива, на жаль, не сталося: в історичній частині міста-героя Чернігова лишається стенд із колорадською стрічкою.

Спілкувалася Ірина

Осташко Фото – Сєргєй Карась

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button