Суспільство

Духовна перемога: храм на Чернігівщині після тривалої судової тяганини перейшов до ПЦУ

Півтора року тому в Корюківці відбулися загальні збори релігійної громади Української Православної Церкви Свято-Вознесенської парафії м. Корюківка, на яких ухвалили рішення «за» зміну канонічного підпорядкування (перехід до ПЦУ).

Ініціювала всю цю справу корюківчанка АльонаМакаренко. Вона зізнається, що від самого початку не просто вірила, а знала, що все вдасться. Зрозуміло, що були люди, які відмовляли Альону від задуманого.

«Тих, хто відмовляв, була більшість. Мама, коли вперше почула фразу «Хочу з вами порадитись», сказала: «Ти не знаєш, куди лізеш». І вона мала рацію (сміється.  Авт.). Але тато додав: «Хтось має це зробити». Багато хто апелював, мовляв, у тебе чоловік на війні, нащо тобі ці прокльони… Саме тому! Саме через те! Мій і тисячі інших чоловіків зняли піджаки та пішли в окоп за всіх нас, чи можемо ми в тилу боятися розправити плечі й викорінити з наших рідних містечок внутрішні осередки ворога?» – запитує Альона Макаренко.

Водночас вона зазначає, що все вдалося завдяки підтримці однодумців.

«Найважче було моїм батькам, бо я (можливо, черезсвою професію) на прокльони реагую з усмішкою, але можете уявити, що відчувала моя мама, коли чула «ваша Альона добігається, що їй випустять кишки»… Однак підтримка зростала з кожним днем і накривала теплою хвилею впевненості. За півтора року до процесу долучилися дуже багато людей, більшість залишилася в тіні, але зіграла надважливу роль. Ми були як маленькі мурашечки, які згуртувалися й підняли брилу, в рази важчу за себе», – зауважила Альона. 

Українська молитва у храмі пролунала лише цієї суботи, 17 лютого. До цього було довге відстоювання правди в судах. 

«Було багато боротьби у судовій площині у різних судах. Довелося підготувати багато документації, щоб підтвердити, що саме ми маємо право служити в цій церкві. Що саме наша церковна громада – власники храму. Натомість минулий настоятель Олександр із московського патріархату категорично казав, що не пустить нас до церкви і подаватиме до суду. 

До судів ми підготувалися добре і мали доказову базу та документи. А в Олександра нічого не було, він навіть не може змінити реєстрацію, бо в назві має вказувати свою приналежність до керівного органу в росії. 

Із Божою ласкою ми вже виграли апеляційний суд. І крапка у цій справі поставлена. А тепер займаємося благоустроєм храму», – розповів протоієрей Володимир, настоятель парафії храму Вознесіння господнього міста Корюківка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові пройшов чемпіонат із вільної боротьби серед юнаків (Фото)

За його словами, були намагання зірвати першу службу вхрамі у суботу, 17 лютого. Натомість уже в неділю таких спроб, на щастя, не було. 

«Храм був наповнений людьми, парафіяни відгукнулися, коли дізналися, що буде українська молитва», – сказав протоієрей Володимир. 

Альоні Макаренко побувати на першій службі не вдалося, але атмосферу, яка панувала у храмі, вона змогла відчути.

«Нині чоловік на реабілітації, приїхати додому на першу службу ми не змогли. Але в суботу під час ранкової молитви я попросила маму подзвонити мені з храму і помовчати. Я мала це почути, розумієте? Я слухала й плакала», – зізнається Альона.

На жаль, не обійшлося і без ложки дьогтю: залишаючи храм, представники московського патріархату прихопили з собою багато чого. 

«Винесли все, що могли, все, що, думають, їм знадобиться – від килимів до старовинних ікон, які мають не тільки духовне, а й матеріальне значення. Трішки ікон гарних залишили, але більшість забрали. Я це питання буду обговорювати з церковною громадою», –пояснив духівник.

Тим часом Альона Макаренко радить громадам, у яких продовжують служити московські попи, не опускати рук і діяти. 

«Варто боротися. Але будьте готові до нечесної боротьби, наприклад, коли московський піп дивиться вам в очі й бреше. Але правда за нами. Це наша земля, наші церкви, наші люди. Як можуть московські попи відспівувати українських Героїв, яких убив російський снаряд, освячений московською церквою?! Ви можете пояснити це собі? Я не змогла, як і сотні інших корюківців, які сьогодні святкують маленьку перемогу на духовному фронті. Тому не чекайте, що хтось зробить усе за вас, вставайте. Московський дурман забив голови нашим землякам, їх важко переконати, але можливо. Бог вам допоможе!», – наголошує Альона. 

Ще статті по темі

Back to top button