Суспільство

«Духовна реабілітація»: Спасо-Преображенський Собор у Чернігові може отримати «прописку» в Асоціації найвеличніших європейських Соборів

Спасо-Преображенський собор – одна з найдавніших святинь Чернігівщини. Після 30-річної експлуатації московським патріархатом святиня звільнена і в приміщенні Собору провели «генеральне прибирання». А потім там взялися відмивати настінний живопис, що сховався від реальності за шаром бруду та кіптяви.

В подальшому процес відновлення святині буде проходити під пильним оком досвідчених у цій області фахівців – пам’яткоохоронців Національного заповідника «Софія Київська».

Представники Софії та Спасу скріпили домовленості офіційними підписами. Внутрішнє оздоблення приміщення Собору детально оглянули спеціалісти та зробили свої маловтішні висновки.

У коментарі для «ЧЕЛАЙН» генеральна директорка НАІЗ «Чернігів стародавній» Наталія Реброва пояснила, що на відновлення історичної пам’ятки знадобиться чимало часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Увага розшук: у Чернігові шукають зниклого безвісти 57-річного чоловіка з Івано-Франківщини

«Провідний художник-реставратор монументального живопису Анатолій Остапчук зазначив, що комплекс робіт, можливо, виконати за сім, максимум, за десять років – за умови, що буде відповідне фінансування. Питання фінансування та кошторис стане зрозумілим, коли буде план і черговість робіт. Але вже зрозуміло — мова йде про мільйони», — зазначає Наталія Реброва.

Надихнувшись досвідом «Софії Київської», яка вже зайняла своє місце в Асоціації соборів Європи, Спасо-Преображенський собор також розпочав свій шлях до отримання почесної «прописки» в спільноті найунікальніших європейських соборів.

«Спасо-Преображенський собор у Чернігові відповідає всім параметрам, щоб бути включеним до цієї Асоціації. На сьогоднішній день стати членом Асоціації собору не дає та занедбаність, в якій він перебуває. Спасо-Преображенський собор — це надбання всього українського народу, а не невеликої купки віруючих московського патріархату. Отже, зверніть увагу, як на сьогодні функціонує Софія Київська як собор, таким самим чином і буде функціонувати наш унікальний Спасо-Преображенський собор»,- розповідає генеральна директорка НАІЗ «Чернігів стародавній» Наталія Реброва.

Членство в Асоціації, поряд із архітекторами, реставраторами, істориками та іншими представниками 17 держав, які опікуються давніми європейськими соборами, дозволить чернігівській святині відкрити нову сторінку функціонування. Адже, на думку Наталії Ребрової, за останні 30 років роботи собору сформувалось вже стереотипне бачення святині як церкви.

Спілкувалась Марина Лялеко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button