Суспільство

Духовні баталії Коропа: кому належить перлина селища – Свято-Феодосіївська церква

Протягом більше ніж пів року в селищі Короп, що на Чернігівщині,тривають релігійні баталії навколо питання передачі Свято-Феодосіївської церкви релігійній громаді Православної Церкви України. Оскільки цей храм є комунальною власністю громади, то наразі конфлікт перейшов ще й у площину політичну, адже рішення про її передачу має приймати Коропська селищна рада під час засідання сесії. Утім, наразі цього не відбулося – конфлікт продовжує розвиватися, привертаючи до себе дедалі більше уваги.

Дізнатися більше про стан справ у процесі духовних баталій Коропа ми спробували в селищного голови Володимира Куніцина: 

Це складно назвати баталіями. Те, що відбувається – нормальне обговорення наболілих питань, у процесі ми намагаємося знайти вирішення для можливої передачі. Подібна проблема актуальна не лише для нас, вона існує в багатьох населених пунктах області. Так, однозначно, це треба вирішувати. Утім, наразі процес пошуків шляхів вирішення цього проблемного питання триває і буде тривати, адже станом на зараз нема порозуміння між релігійними громадами, – прокоментував ситуацію коропськийселищний голова Володимир Куніцин. 

Потребу передачі храму представники ПЦУ пояснюють тим, що наразі в Коропі нема приміщення для здійснення богослужінь, окрім як приміщення в селі Вільне Коропської громади. Здається,прохання цілком логічне, адже чітко визначена потреба є. Утім, втілити необхідну передачу неможливо, адже це рішення блокують місцеві депутати: вони «утримуються» від голосування, таким чином фактично зривають передачу храму релігійній громаді ПЦУ. 

На мою думку, що менше це підійматиме інформаційного шуму, тошвидше це вирішиться. А так… усі одне одного звинувачують у цьому, а нам потрібно просто порозумітись і знайти шляхи вирішення, аби було місце для богослужінь людям. Немає однозначних шляхів вирішення цього проблемного питання. Ті можливі варіанти, які наразі обговорюються вони комплексні, утім, їх доволі складно втілити в життя. Ми продовжуємо шукати компроміси, говорити та намагатися прояснити ситуацію, – зазначає коропський селищний голова Володимир Куніцин.

За словами Коропського селищного голови Володимира Куніцина, допоки тривають баталії з можливою передачею Свято-Феодосіївської церкви у власність ПЦУ, релігійні громади проводять богослужіння в окремих приміщеннях, які вони самостійно знайшли й облаштували під відповідні цілі.

Ми стежитимемо за розвитком конфлікту навколо теми передачі Свято-Феодосіївської церкви релігійній громаді Православної Церкви України та повідомлятимемо вам про перебіг справ. 

Спілкувалась: Таліна Тарасенко 

Ще статті по темі

Back to top button