Суспільство

Два дипломи магістра одним махом: ніжинські студенти здобудуть європейську освіту, не покидаючи свого вишу

Студенти Ніжинського державного університету ім. Гоголя відтепер можуть без відриву від навчання отримати диплом магістра одразу двох університетів – Ніжинського і Варшавського.

Це стало можливим завдяки спільній угоді двох вишів.

В.о. ректора Ніжинського державного університету ім. Гоголя Олександр Бойко і уповноважений ректора Академії суспільних наук Варшави Войцех Сломка підписали її ще в лютому цього року.

Згідно з угодою, в новому навчальному році студенти Гоголівського університету, вступаючи на магістратуру в Ніжині, можуть паралельно скласти іспити й до польської Академії. Однак їхати до Варшави на вступний іспит не треба – студентів зараховують автоматично.

За роз’ясненнями ЧЕLine звернувся до декана філологічного факультету НДУ ім. Гоголя Олександра Забарного, який був присутній на підписанні угоди.

«Ми дуже раді такій співпраці, адже вона розширює горизонти наших студентів. Академія суспільних наук навчає за 40 спеціальностями. Чимало з них унікальні, і не лише для нашого університету, а й для всієї Чернігівської області.

Це, наприклад, журналістика, режисура, кіно, телебачення. Студентам можна вчитися як заочно, так і на стаціонарі, і двічі на рік вони матимуть десятиденну сесію. Ми, звісно, відпускатимемо студентів до Польщі. І от, наприклад, якщо в нас студент пише магістерську роботу, то в Польщі за нею теж можна буде захиститися».

Навчальний процес виші-партнери поділили на дві частини: основне навчання відбуватиметься в Ніжині, а додаткове – у Варшаві.

Єдиною незручністю такого навчання є те, що польська магістратура буде платною. Проте для студентів Ніжинського університету завдяки угоді вартість знизили. Наприклад, ніжинські студенти платитимуть за рік навчання в Польщі десь 700 євро, тоді як полякам рік в Академії коштує понад 1 000 євро.

За словами Олександра Забарного, наші студенти можуть користуватися різними грантами, аби не платити за навчання в Польщі з власних кишень.

Після закінчення навчання студент Ніжинського університету, який паралельно здобуватиме освіту у Варшавському ВНЗ, отримає подвійний диплом магістра – НДУ ім. Гоголя й Академії суспільних наук. Останній – європейського зразка. Головна умова навчання – володіння польською або англійською мовами.

Академія суспільних наук – це один із найбільш відомих освітніх закладів Польщі. Навчання в закладі відбувається за 22 актуальними напрямами освіти. На 19 факультетах Академії працюють понад 500 викладачів.

Ще статті по темі

Back to top button