Суспільство

Екскурс в історію: Чернігів мав власну грошову одиницю

У 1999 році 9 березня у Чернігові поблизу проспекту Перемоги працівниками Чернігівської обласної інспекції з охорони пам’яток історії та культури був знайдений скарб із 16-ти срібних гривен. У 2000 році скарб був переданий Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського. Це другий за кількістю знахідок скарб у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологічні розкопки на території Окольного граду в Чернігові: виявлено понад 500 артефактів

Скарб датується другою чвертю – серединою ХІІ – першою половиною ХІІІ ст. Складається із 7 груп за формами від ромбічної до еліпсоподібної. Вага – 189 до 195, є одна півгривна – 95. Є знаки.

Внаслідок того, що в кінці Х століття поступово зникають з обігу арабські срібні монети дирхеми та недостатньої кількості златників та срібників, у так званий безмонетний період з’являється нова грошова одиниця – гривна (я). Два основні типи гривен – зливки срібла – київська шестикутна, вагою 164, та пряма стрижнева новгородська – 204 гр.

Проте побутували срібні зливки, які були ромбічними, овальними, еліпсоподібними, а їхня вага була більша, ніж київських, але менше ,ніж новгородських. Знаходили їх на великій території від о. Готланд до басейну Волги та Ками. П’ять скарбів було знайдено на досить компактній території – три поблизу Новгород-Сіверського, один у Чернігові й один поблизу Києва. Свого часу Д.Я. Самоквасов назвав такі гривни чернігівськими. Сучасні дослідники пропонують називати їх чернігово-сіверськими.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button