Суспільство

Елегантне тіло, унікальний окрас та витончений аромат: на Чернігівщині мешкає вусатий красень

Мускусний жук-вусач, для науковців — Aromia moschata, єдиний вид роду у фауні України. Він один з найвпізнаваніших представників світу комах Чернігівщини.

Фото з Мережі.

Через свій унікальний окрас та будову тіла цей вусач по праву може називатися найстильнішим представником роду.

Фото з Мережі.

Довжина тіла витонченого красеня може сягати від 13 до 38 мм, а його особливістю є подовжені антени, які у самців можуть бути вдвічі довшими за тіло.

Фото з Мережі.

Найцікавішим є колір цієї комахи. Вусач може мати забарвлення від металево-зеленого до синьо-зеленого кольору, що безумовно додає йому екзотичного вигляду.

Фото з Мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аварія водопроводу: у Чернігові частина жителів залишилась без питної води

Крім цього, стильності жуку додає ще одна не помітна для ока особливість –специфічний мускусний аромат, через який він і отримав свою назву.

Фото з Мережі.

Однак,  використовує цей запах комаха не для того, щоб підкреслити свій образ, а навпаки, щоб уникнути небажаних зустрічей з хижаками.

Апартаменти поціновувач стилю обирає собі також з розмахом. Частіше ці комахи полюбляють жити на вербах у вологих місцях з видом на водойми або болота. Саме ці дерева є основними для їх розвитку. Іноді імаго живляться соком берези та дуба.

Фото з Мережі — місця розповсюдження виду.

Цих комах нерідко помічали у псуванні лісоматеріалу і, навіть, дерев’яних частин споруд. Попри це, вусач мускусний не несе загрози для лісових насаджень, а таку поведінку можна пояснити зменшенням кількості природних місць проживання і старих вербових дерев, через що і чисельність представників цих красенів скорочується.

Фото з Мережі.

На сьогодні цей рідкісний вид занесений до Червоної книги України, і для його збереження важливо зберігати природні ареали проживання.

Познайомившись з цим «стилягою» ближче, починаєш краще розуміти складність та красу природи.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button