Суспільство

Електронний чи звичайний: медики розповіли, які тонометри та термометри кращі

Чим краще вимірювати тиск – електронним тонометром чи механічним? Аналогічна ситуація і з термометром – тут вибір стоїть між ртутним і електронним. Сторінки інтернет-видань рясніють порадами та безліччю «за» і «проти» двох «систем» вимірювання. А «споживачі»  медичної діагностики діляться на противників і прибічників «дідівських» апаратів й обновок.

ЧЕline вирішив поцікавитись у чернігівських лікарів, що краще. Свою оцінку дав головний медик Чернігова Владислав Кухар.

«Що стосується електронних тонометрів, то головна їх перевага – що вони не потребують втручання людини. Тобто в «механіці» людина дивиться, слухає. І якщо має, наприклад, погіршені слух, зір тощо, то результати вимірювання можуть бути викривлені. Завжди існує можливість суб’єктивної похибки. Що стосується електронних тонометрів, то там більша точність вимірювань, тому що це повністю незалежний апарат. Щодо їхніх недоліків, то електронні тонометри, якщо так можна сказати, більш ніжні. Поломки в них стаються частіше, ніж у звичайних», – пояснює Владислав Кухар.

Під час покупки тонометра він радить звертати увагу насамперед на ціну, яка прямо пропорційна виробнику та кількості функцій. Тобто хочеш більше функцій і більш іменитого виробника – плати більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грип і одужання: медики радять не займатися самолікуванням і вакцинуватися

Щодо різниці в термометрах, то тут ситуація схожа. Але є відмінність – електронні менш точні, проте ця неточність постійна й однакова.

«Він простіше та швидше вимірює температуру. Але спершу його показники варто порівняти з показниками звичайних термометрів. Порівняти ці вимірювання і надалі звертати увагу на похибку, якщо вона існуватиме. Ртутні термометри більш точніші, але електронні зручніші, зокрема якщо це для маленьких дітей», – розповідає медик.

Загалом, порівнюючи механіку й електроніку, Владислав Кухар зробив такий підсумок:

«Якщо вимірює фахівець – хоч температуру, хоч тиск, – то краще мати механічний тонометр або ртутний термометр. Якщо ж це для широкого використання, в побуті, то краще, звісно, електронні прилади».

Ще статті по темі

Back to top button