Суспільство

Енергетична незалежність: у громаді на Чернігівщині продовжать встановлювати сонячні панелі

Про використання сонячної енергії наразі відомо дуже багато. І дедалі більше людей починають розуміти її переваги.

Зокрема, в Мені сонячна електростанція буде встановлена для потреб міської лікарні для оптимізації витрат на електроенергію. Адже Менська громада стала однією з 14 переможниць конкурсу «Відновлювана енергетика для стійкості України».

«Ідея виникла, щоб зробити лікарню автономною в сенсі електропостачання. Також це допоможе зекономити кошти, бо за рік більше як мільйон гривень витрачається на оплату електроенергії. Тому була підготовлена заявка, відбулися кілька етапів конкурсу, і нашу громаду вибрали як одну з тих, чий проєкт відповідав усім нормам», – зазначає Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Із об’єктом, де планують встановити сонячні панелі, вже познайомилася Марта Петращук, представниця благодійної організації, що спеціалізується на енергетичній допомозі та «зеленому» відновленні України. Тоді ж оглянули місце встановлення засобів комерційного обліку електроенергії, електрощитову, триповерховий лікувальний корпус, обговорили технічні питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житло для ВПО: в Менській громаді втілять проєкт спільно з американцями

Панелі працюватимуть за принципом накопичення сонячної енергії. Зрозуміло, що взимку накопичуватиметься менше енергії, а влітку – більше.

«Цю енергію можна використовувати в будь-який час. І це ж ми розраховували на пікову потужність, що 80 кВт треба, але ж не завжди потрібна повна потужність. А буде встановлено сонячні панелі на 40 кВт.

Щодо ЦНАПу в нас була аналогічна ситуація: там поставили панелі на 10 кВт у межах проєкту EGAP. То вже було, коли ЦНАП на сонячних панелях працював. Тобто і автономність, і економія в оплаті за електроенергію водночас», – розповів Стальниченко.

Орієнтовно фінансування будівництва в Менській міській лікарні з боку донора становитиме приблизно 50 тисяч євро, співфінансування з боку Менської міської ради – приблизно 250 тисяч гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button