Суспільство

Житло для ВПО: в Менській громаді втілять проєкт спільно з американцями

Нині Україна переживає тяжкі часи, коли багато людей унаслідок війни втратили житло або були змушені покинути рідні домівки, рятуючи своє життя. Чимало переселенців нині живуть у Менській громаді на Чернігівщині.

За словами Юрія Стальниченка, секретаря Менської міської ради, рік тому, як почалися перемовини про реалізацію житлового проєкту, в громаді проживали переважно ВПО з Харківської, Херсонської областей, із Чернігова. А нині вже є випадки, що громада приймає переселенців із північних громад Чернігівщини, які перебувають під постійними обстрілами, тож жити там украй небезпечно.

Проєкт реалізують у співпраці з американським фондом.

«Чекаємо підписання американцями. Це буде проєкт про облаштування приміщення для проживання 200 ВПО. Грант доволі великий – більше ніж мільйон доларів. Думаю, що до кінця місяця міжнародна фінансова корпорація подасть свій уже підписаний, остаточний. Бо ми вже зі свого боку підписали та погодили на сесії», — зазначає Юрій Стальниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими були, скільки коштували та кому належали перші автівки в Чернігові понад сто років тому (Фото)

Йдеться про облаштування будівлі комунальної форми власності – двоповерхового будинку без вікон, з одними рамами. Тобто є стіни, в яких давно ніхто не живе. Але експерти визначили, що його можна відновити. Тому і вирішили, що будинок має приносити користь, і в ньому буде житло для внутрішньо переміщених осіб, кількість яких не зменшується.

«На сьогодні стоїть питання провести ремонтні роботи, облаштувати це все. До речі, ми планували в травні і завершити, адже думали просто почати раніше. Але в донора трохи змінився керівний склад, то все почнеться трішки пізніше. Я вважаю, що до кінця року роботи повинні завершитися. Тоді вже будемо визначати, кому потрібне житло. Розробляючи проєкт, виходили з розрахунку 6 квадратних метрів житлової площі на людину. Це тимчасове житло за принципом гуртожитку. Там будуть спільні кухні та санвузли», – розповів Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button