Суспільство

Енергетична тусовка у Славутичі: ЄС навчає українців економити ресурси (Відео)

Фраза «Економія має бути економною» не втрачає своєї актуальності ніколи. А для України в нинішній період і поготів. Наша держава всіма методами намагається здобути енергетичну незалежність. І суттєву допомогу в цьому нам надає Європейський Союз. Наприклад, проект «Угода мерів» – це ініціатива, в рамках якої органи влади добровільно зобов’язуються співпрацювати задля досягнення кліматичних та енергетичних цілей.

Це наймасштабніший у світі кліматичний проект, що об’єднав маже 7 500 міст-підписантів. Від сьогодні побільшало на 30 міст-учасників проекту. У Славутичі відкрився Європейський тиждень сталої енергії.

«Упродовж проведення цього тижня ми хотіли б наголосити на важливості сталого розвитку та використання сталої енергії. Пріоритет діяльності ЄС – щоб Україна стала енергонезалежною й економною, адже нині Україна найбільш енергоінтенсивна в Європі», — зазначив Томас Фроллесен, заступник голови Представництва ЄС в Україні.

За словами європейських партнерів, Україна за останні роки суттєво попрацювала в цьому напрямі: змінюється в потрібне русло законодавство, встановлюються лічильники, утеплюють будинки і «марнотратна» ментальність змінюється на філософію економного споживання.

«Україна стає на серйозні рейки енергоефективності та енергозбереження. Попереду багато роботи, і ці дні дискусії є чудовим місцем для висловлення думок», — відмітив Володимир Гаразд, президент Асоціації «Енергоефективні міста України».

Що стосується Чернігівщини, то участь у проекті «Угода мерів» беруть тільки два міста.

«На сьогодні запроваджуються в Мені процеси з освітлення. В Чернігові ми використали кошти грантових проектів. Є багато напрацювань», — розповів Сергій Сергієнко, заступник голови Чернігівської ОДА.

Але якось так повелося, що на Чернігівщині без казусів та абсурдів проекти не реалізовують. Наприклад, через тендерні катавасії певну частину європейських грошей Мені довелося віддавати назад.

«Я не можу на 100 % сказати, скільки коштів повернуто. Тендерні процедури були несвоєчасно проведені – це доля відповідальності влади», — повідомив Сергій Сергієнко, заступник голови Чернігівської ОДА.

Унікальний захід у Славутичі триватиме кілька днів – учасники Європейського тижня сталої енергії дискутуватимуть і ділитимуться «енергоефективним» досвідом.

Загальна мета проекту «Угода мерів» – до 2020 року скоротити обсяги енергоспоживання та викидів вуглекислого газу щонайменше на 20 %.

І кожен із нас може відіграти колосальну роль у цих процесах, адже будь-які зміни варто починати з себе.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button