Суспільство

Чернігівцям, які заборгували за гарячу воду, уряд не дасть «живих» грошей

На Чернігівщині стартує літній сезон, а з ним і переоформлення субсидій від держави. За інформацією Мінсоцполітики, субсидія буде призначена тим, у кого немає боргів більше ніж 340 гривень станом на 1 травня. В іншому випадку слід погасити заборгованість або ж реструктуризувати її. Якщо не виплатити борг, людина не отримає «живих» грошей, субсидію нарахують у безготівковій формі на сезон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пеня за відсутність гарячої води: нова петиція на сайті міськради

Також на автоматичне призначення допомоги можуть розраховувати ті, у кого не змінився рівень доходів і склад сім’ї.

Якщо відбулися зміни в доходах або складі сім’ї, але боргів немає, а також внутрішньо переміщеним особам, слід звернутися із заявою до підрозділу Мінсоцполітики за місцем реєстрації (прописки). Це допоможе правильно розрахувати суму допомоги.

За даними прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, боржників, які отримали субсидії готівкою, приблизно 15-25%. З травня для таких споживачів частина суми буде приходити на рахунок в «Ощадбанку» й автоматично списуватиметься, а субсідіант повинен буде оплачувати свою частину.

Виплати призупинять, якщо накопичити борги більше ніж за місяць. Для тих, хто звернувся по допомогу після 1 січня 2019 р. нічого не зміниться – до 1 жовтня вони будуть отримувати гроші в безготівковій формі на рахунок в «Ощадбанку» і оплачуватимуть свою частину сум у платіжках.

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2019 року всі субсидії видаватимуть тільки готівкою. Тому влада посилила перевірки доходів одержувачів. Минулого року запустили автоматичну верифікацію (перевірка) Мінсоцполітики та Мінфіну доходів. У результаті субсідіантів поменшало в 2,3 разу, порівняно з 2017-м, – залишилося 3 млн домогосподарств, а було 7 млн. Це дало можливість заощадити 6 млрд грн, або понад 10% виділених на субсидії коштів.

У держбюджеті на 2019 рік на субсидії закладено 55 млрд грн, серед яких 12 млрд грн українці повинні отримати «живими коштами».

Ще статті по темі

Back to top button