Суспільство

Енергоменеджмент: у громаді на Чернігівщині економлять ресурси

Уже всі знають, що нинішня зима буде найскладнішою за всі роки нашої незалежності. А те, як переживемо зиму, залежить від ощадливого користування ресурсами кожним із нас.

Між тим, у попередні опалювальні сезони також виникали складнощі. Тож поняття енергоменеджменту для громад Чернігівщини не нове.

У Менській громаді посада енергоменеджера в структуру апарата міської ради була введена в 2015 році. Нині цей фахівець працює у відділ житлово-комунального господарства енергоефективності та комунального майна.

«По суті, основну справу з енергоощадливості ми зробили ще торік, бо ситуація з опаленням будівель не змінюється. У нас у січні минулого року було проведено повний аудит усіх установ. Ми затвердили новий план дій сталого енергетичного розвитку та клімату. Відповідно до цього плану розроблені заходи, передбачається багато чого. Пріоритетність, можливо, нині і змінили, зважаючи на те, що буде важкий опалювальний сезон. Ось щойно розмовляли про те, щоб у новому опалювальному сезоні найбільші котельні перевести на альтернативне опалення, маються на увазі ті, які обслуговує «Облтеплокомуненерго». На сьогодні в нас у тих закладах, які саме комунальні – школи, дитсадки, заклади охорони здоров’я, – по максимуму, де є газ, ми передбачили як альтернативу пелети або дров’яне опалення, на випадок, якщо може бути припинене газопостачання», у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Із вуличним освітленням ситуація аналогічна. По місту встановлено систему управління, тобто можна яскравість освітлення змінювати від 100% до 30% потужності. Але впродовж останнього тижня з метою економії вуличне освітлення не вмикали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Шлях гетьмана»: автор першої української Конституції Пилип Орлик жив на Чернігівщині

«Коли можна було, тиждень тому, ми вмикали, але не на повну потужність. Як переможемо, система вуличного освітлення буде далі також поліпшуватися не тільки в місті, а й в усіх населених пунктах громади.

Упродовж 2021 року ми робили в найбільших селах освітлення на центральних вулицях і вже використовували лед-освітлення», розповів Юрій Стальниченко.

За його словами, енергоаудит завжди проводиться під час опалювального сезону. Почнеться опалювальний сезон, то знову будуть дивитися на показники витрат. До того ж, енергоменеджер має програмний комплекс.

«Двічі на тиждень всі завідувачі господарств наших комунальних закладів і установ передають показники, відповідно, аналізуючи їх, можемо дивитися, де у нас найбільші витрати. Можемо навіть, по суті, виявляти проблемні питання. На сьогодні їх майже нема. Але коли ми тільки запроваджували енергоаудит, то в такий спосіб могли побачити, наприклад, пориви у мережі водопостачання, коли бачимо, що в суботу-неділю дитсадок не працює, а витрати води є, отже, щось не так. Приходимо, а там, наприклад, бачки течуть. Підкрутили бачки – і кілька десятків чи сотень літрів води заощадили. І таких прикладів багато. Система енергоменеджменту передбачає управління. Якщо просто збирати дані і їх не аналізувати, не з’ясовувати, чому саме так, то, по суті, ця система неефективна», наголошує секретар Менської міської ради.

Він також розповів, що не так давно в громаді було планово-аварійне відключення світла. «Коли вимикається вся область, то й у нас світла немає. Нині свідомо не вмикаємо вуличне освітлення, тобто населені пункти громади в темну пору доби – у пітьмі. І люди поставилися з порозумінням», переконує Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button