Культура

«Шлях гетьмана»: автор першої української Конституції Пилип Орлик жив на Чернігівщині

Українська справа була змістом життя видатного політичного, державного та військового діяча, гетьмана України в екзилі й упорядника «Конституції» Пилипа Орлика. Саме він поширив у Європі ідею незалежної України і першим сформував у Європі антимосковську коаліцію.

21 жовтня 2022 року виповнюється 350 років від дня народження гетьмана Пилипа Орлика.

Те, що Пилип Орлик – видатний гетьман, факт загальновідомий. А ось про те, що його життя пов’язане з Чернігівщиною, мало хто знає.

«У Батурині Пилип Орлик жив майже 10 років. Він народився на території Речі Посполитої, але в 10-річному віці переїхав до України, навчався в Києво-Могилянській академії. Під час навчання познайомився з Іваном Обідовським, племінником гетьмана Івана Мазепи. І вперше Пилип Орлик приїхав до Батурина саме на весілля Івана Обідовського і Ганни Кочубей. На весіллі він познайомився з донькою полтавського полковника Ганною Герцик і у листопаді 1698 року вони одружилися. А вже через рік вони переїхали до Батурина на постійне місце проживання. У Батурині Пилип Орлик побудував собі власну садибу, тут у нього народжувалися діти: Григорій, Яків та Варвара. Орлик працював в уряді гетьмана Івана Мазепи. І за короткий термін став довіреною особою гетьмана. Тобто увійшов до складу старшини, яка була сформована при Івані Мазепі», – у коментарі для ЧЕline зазначила Наталія Дробязко, історик Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця»

У Батурині родина Орликів жила до 1708 року. А далі була Батуринська трагедія й еміграція.

Тому фахівці «Гетьманської столиці» займаються вивченням періоду, коли Пилип Орлик жив у Батурині. Адже саме тут він формувався як видатний політичний діяч, в уряді Мазепи, і підіймався кар’єрними сходами. Спочатку він був простим канцелярським писарем, потім став регентом генеральної канцелярії і генеральним писарем він стає в 1708 році за Мазепи.

«Садиба Пилипа Орлика в Батурині не збереглася. Вона була зруйнована разом з усім Батурином у 1708 році. І в 2018 році під час археологічних досліджень території, де, ймовірно, стояла ця садиба, була знайдена кахля з родинним гербом Орликів. Причому це не повна кахля, а фрагмент, але там дуже добре зберігся родинний герб Орликів. Тому на сьогодні знаємо, де розміщувалася ця садиба, і уявляємо, яких вона приблизно розмірів була», – розповіла Наталія Дробязко.

Археологічні дослідження там іще продовжуються, цьогоріч, на жаль, не було, але є надія, що в наступні роки вони точно будуть.

До 350-річчя від дня народження гетьмана Пилипа Орлика в Батурині підготують виставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові збирають українські книжки для деокупованих територій Харківщини

«На ній якраз і буде презентована кахля, віднайдена під час археологічних досліджень, також буде презентований фрагмент кахлі гетьмана Івана Мазепи, оскільки він був його близьким товаришем і прибічником. Справа в тому, що цей фрагмент кахлі також був знайдений на садибі Пилипа Орлика під час археологічних досліджень. Археологи кажуть, що кахлями були обкладені печі в домі Пилипа Орлика. Спершу йшла кахля гетьмана Івана Мазепи, а вже під низом – кахля самого Пилипа Орлика. Також буде копія гетьманської булави Пилипа Орлика. Оригінальна булава зберігається у Швеції. Також на виставці будуть презентовані два портрети художників Андрія Івахненка і Наталії Павлусенко. Буде картина Ігоря Синепольського «Рубікон», на якій він зображує перехід на бік шведського короля Карла ХІІ. Буде картина Оксани Полтавець – Гуйди «Клятва на вірність Україні», де гетьман Іван Мазепа клянеться на вірність Україні і там же зображений Пилип Орлик, який все це стверджує і підписує», – повідомила історик.

Зрозуміло, що серед експонатів виставки буде копія Конституції Пилипа Орлика, а також репризне видання його «Діаруша».

«Діаріуш – це єдиний гетьманський щоденник Пилипа Орлика, який зберігається у Франції в зовнішньому архіві внутрішніх справ. Його Пилип Орлик писав в еміграції, описував як своє повсякденне життя, так і згадки про роки навчання, дитинства, життя у Батурині та інші життєві ситуації. Цей щоденник ще жодного разу не представлявся в Україні.

Колектив нашого заповідника навіть звернувся до Дмитра Кулеби, міністра закордонних справ, аби до 350-ї річниці привезти щоденник до Батурина. Йому ця ідея подобалася, і вже були домовленості з Францією про це станом на 9 лютого 2022 року, але війна перекреслила ці плани. «Діаріуш» ми поки не зможемо привезти», – зауважила Наталія Дробязко.

Також очікується презентація книжки «Пилип Орлик і мазепинці», упорядником якої є Тетяна Таїрова. Вона працювала в російських архівах, де зберігається багато документів. Тож у цій книжці вперше опубліковані документи, які були закриті понад 300 років, зокрема лист Пилипа Орлика до Стефана Яворського, який датується 1721 роком. Також надруковані інші документи, про які історики навіть не знали.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Наталія Дробязко

Ще статті по темі

Back to top button