Суспільство

Фахівці перевірили якість води у річці Остер

Керуючись наказом від 30.03.2018 № 28 Державної екологічної інспекції про проведення кризового моніторингу поверхневих водойм Чернігівської облаті, який видано з настанням повеневого періоду, спеціалістами інструментально-лабораторного контролю Чернігівської області проводились відбори проб поверхневої води з річки Остер на території Козелецького району.

За результатами інструментально-лабораторного контролю проб вод відібних у квітні-травні виявлено наступне:

2018-05-16_141851 2018-05-16_141907

Про це ЧЕline повідомили у Державній екологічній інспекції у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівень води в Десні почав спадати

Встановлено збільшення кольоровості води (коричневатий колір) та незначні перевищення вмісту заліза, нітритів та органічних речовин за ХСК (хімічне споживання кисню) у порівнянні з гранично допустимими концентраціями (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення.

Вищезазначений факт пов’язаний з повеневими явищами, що супроводжуються змиванням з водозбірної території р. Остер великої кількості води.

Також, на негативні зміни гідрохімічного складу рчки впливають антропогенні фактори: захаращення прибережної смуги та водного дзеркала річки сміттям, господарсько-побутовими відходами та змиви талих вод з сільсько-господарських угідь.

Стосовно перевищення вмісту заліза – це є траційне явище для річок поліської зони та пов’язано з природними факторами. В цілому гідрохімічні показники якості поверхневих вод у створах спостереження не зазнали значних змін у порівнянні з минулорічними показниками і переважно відповідають гранично допустимим концентраціям для водойм рибогосподарського призначення. Моніторингові спостереження за гідрохімічним станом р. Остер тривають.

Ще статті по темі

Back to top button