Суспільство

Фахівці Реставраційного центру обстежили Антонієві печери та Іллінську церкву

На історичній мапі підземних монастирів України одним із найдавніших, знаних ще з давньоруських часів є чернігівські Антонієві печери. На сьогодні це – складова унікального комплексу пам’яток Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Днями тут працювали співробітники Національного науково-дослідного реставраційного центру України, які здійснили біологічне та кліматологічне обстеження печерного комплексу і мурованої Іллінської церкви, що поруч з ним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Печера-суфозія на Чернігівщині змінила свої форми (Фото)

Тетяна Митківська й Наталія Боліла, завідувач і молодший науковий співробітник наукового відділу біологічних досліджень, узяли проби у приміщеннях церкви та печер. Далі в лабораторних умовах на базі ННДРЦУ в Києві буде проведено мікологічний аналіз зібраних зразків для визначення чинників, що призводять до пошкоджень. Молодший науковий співробітник наукового відділу кліматології Богдан Гончаров, у відповідності до спеціальних методик, обстежив кліматичні параметри внутрішнього середовища, у тому числі виміряв вологовміст за допомогою гігрометра Testo-608h1, освітленість – люксметром Tenmars TM-208. Попереду – опрацювання отриманих показників, інших даних про приміщення, розробка висновків та рекомендацій.

Фотофіксація у процесі обстеження – авторства Олександра Солдатенка, завідувача сектору фотодокументування ННДРЦУ.

Відрядження наших фахівців до Чернігова відбулося за сприяння міжнародних партнерів – фонду ALIPH (Швейцарія), Смітсонівського інституту (США) і транспортної компанії UBER Technologies Inc. (США).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Національний науково-дослідний реставраційний центр України

Ще статті по темі

Back to top button