Суспільство

Фахівці розповіли про стан пам’яток на Чернігівщині

Щорічно 18 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день пам’яток та історичних місць. Головним поштовхом до цього стала необхідність збереження культурних надбань від руйнівних дій сучасної цивілізації.

Про це ЧЕline повідомили в ГУ статистики в Чернігівській області.

Історико-культурна спадщина Чернігівщини формувалася протягом багатьох століть і зберігає сліди різних епох. За адміністративними даними, на кінець 2017 року в області на державному обліку перебували 8792 пам’ятки, з яких 1775 занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення та 374 – місцевого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам’ятка національного значення опинилася під загрозою

Майже дві третини (64%) об’єктів, зосереджених на території області, становлять археологічні пам’ятки, 35% – історичні, решта – монументального мистецтва. Більше половини пам’яток входять до складу комплексів (ансамблів) і заповідників. Серед них – Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», національні історико-культурні заповідники «Качанівка» та «Гетьманська столиця».

Збереження культурної спадщини є однією з важливих функцій держави. На початок минулого року 453 пам’ятки потребували проведення ремонтно-реставраційних робіт. Здебільшого це пам’ятники воїнам-землякам і братські могили загиблих під час Великої Вітчизняної війни. За рік ремонтні роботи завершено на 240 об’єктах.

У 2017 р. на ремонтно-реставраційні роботи та інші заходи з охорони культурної спадщини асигновано та освоєно 3,5 млн грн. Більшість коштів (83%) виділено з місцевого бюджету, решту – з інших джерел.

Ще статті по темі

Back to top button