Суспільство

Федеральний президент Німеччини вшанував пам’ять жертв Корюківської трагедії

Одна із найбільш трагічних сторінок Другої світової війни – це Корюківська трагедія – 1-2, 9 березня 1943 року, – під час якої було вбито і спалено близько 7 тисяч людей різного віку: від немовлят до немічних старих, а селище повністю знищено. Більшої та жорстокішої каральної акції Третього Рейху за всю Другу світову війну в Європі (1939–1945) не було.

За даними Сергія Бутка, представника Інституту національної пам’яті в Чернігівській області, нечувана жорстокість стала відповіддю на радянську партизанську акцію. Наказ про знищення Корюківки віддав начальник штабу 399-ї головної польової комендатури в місті Конотоп Сумської області Байєр Бруно Франц, 1888 р.н., уродженець німецького міста Касселя. Ця комендатура була підпорядкована групі армій «Південь» Вермахту.

Офіційна мета знищення мешканців Корюківки та всього селища – «помста і залякування».

Уранці 1 березня 1943 р. із м. Сновська до Корюківки прибув нацистський каральний загін. Населений пункт було оточено. Всіх мешканців групами по 50–100 осіб під приводом перевірки документів зганяли в будинки і розстрілювали.

1 березня найбільше знищили в помешканні ресторану в центрі міста – до 500 осіб.

Одночасно до 10 машин із карателями прочісували всі хати й околиці містечка та вбивали жителів як у помешканнях, так і на вулицях.

Після знищення всіх знайдених корюківців карателі спалили селище, насамперед ті будинки, в яких відбулися розстріли. Очевидці казали, що дим і заграву від пожеж було видно у Щорсі (тобто десь за 27 км), Сосниці (десь за 50 км), у Холмах (за 25 км). Акцію проведено 1 і 2 березня 1943 р. Пізніше, 9 березня, карателі повернулися, щоб допалити селище та добити вцілілих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Батурина приїжджав третій президент України

Упродовж усієї каральної акції, яка проводилася планомірно з 09:00 до кінця «робочого» дня о 17:00, радянське партизанське з’єднання Федорова, що розташовувалося в лісах за 15 км від Корюківки, залишалося на місці. Наказу від командування якось допомогти та врятувати цивільне населення міста рядові партизани, які рвалися у бій, так і не отримали.

Наслідки нацистського злочину в Корюківці: вбито близько 7 тисяч мешканців. В акті Чернігівської обласної комісії з встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці від 17 грудня 1943 р. вказано, що 1 і 2 березня 1943 р., за підрахунками, здійснено вбивство 6700 осіб, спалено 1290 будинків, а вціліло тільки 10 цегляних.

Між тим, багато років радянська влада замовчувала цю трагедію. Світ дізнався про неї не дуже давно.

«Ще десять років тому про Корюківку-1943 мало хто говорив за межами міста, сьогодні про це говорять на найвищому рівні. Ми пам‘ятаємо, щоб ніколи знову!» – зазначає у своєму пості в соцмережі голова Корюківської громади Ратан Ахмедов.

А нещодавно до Корюківки приїжджав Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він відвідав церемонію вшанування пам’яті жертв одного з найжорстокіших злочинів проти мирного населення в Корюківці.

Між тим, ще одним болем Корюківки залишається доля меморіалу на честь жертв трагедії. У 2013 році в місті розпочали його будувати, також відбулося перепоховання 265 тіл загиблих і на  тому через брак коштів усе й заглухло.

Журналіст ЧЕline спробував з’ясувати в очільника Корюківської громади Ратана Ахмедова, чи є сподівання, що колись у Корюківці все ж буде повноцінний меморіал, як і було задумано. Очільник громади наразі утримався від коментарів на цю тему.

Фото зі сторінки Ратана Ахмедова в соцмережі

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button