Суспільство

Фермер з Чернігівщини вирощує чіпсову картоплю

Менш ніж за 9 років фермеру Денису Стаценку з Чернігівщини вдалося побудувати успішний бізнес із вирощування чіпсової картоплі та відпрацювати технології, подекуди кращі за європейські.

Серед покупців його продукції такі великі компанії, як «Монделіс Україна» (бренд «Чіпси Люкс»), компанія «Клуб чіпсів» (бренд «Чіпстерс») і компанія «Пепсіко» (бренд «Лейс»).

Нині фермер має власну фірму ТОВ «Поліська картопляна компанія», яка зареєстрована в селі Іванівка, і займається вирощуванням переважно чіпсових сортів картоплі. Бульбу вирощує на поливі, а працює на 200 гектарах.

«Проблема цієї картоплі в тому, що її немає сенсу вирощувати без поливу. Не заробите! Ціна столових сортів і чіпсових – однакова, але врожайність останніх менша. Якщо вирощувати бульбу без поливу, то на столовій картоплі можна отримати 40 тонн (у нас був приклад у цьому році – на «Гранаді» ми взяли 43 тонни з гектару без поливу). А от на цій картоплі без води ви ніколи не досягнете такого результату. Максимум – це 25 тонн», – пояснює фермер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Крутах на Чернігівщині вирощують свій сорт салату

За словами Стаценка, перевага чіпсових сортів картоплі – це ціна та контракти.

«У мене є всього три клієнти, і мені не потрібно турбуватись про те, кому продати бульбу. Мені залишається лише відпрацювати технології, зробити так, щоб була найкраща рентабельність», – говорить картопляр.

За його словами, наразі за рахунок поливу, інтенсивних технологій та захисту фермер намагається вийти на врожайність товарної чіпсової картоплі у 50 тонн з гектара. У 2020 році середня врожайність товарної картоплі склала 40 тонн з одного гектара.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина

Ще статті по темі

Back to top button