Суспільство

Фермерка з Чернігівщини реалізувала проєкт з вирощування поросят для потреб сільських мешканців

Ірина Данильченко, фермерка з Чернігівщини, коштом гранту від міжнародної науково-дослідницької компанії Corteva Agriscience в червні 2024 року запустила проєкт «Поросятко в кожен хлів» – системне вирощування та продаж поросят для потреб мешканців сільської місцевості. Реконструкція свинарника та збільшення кількості свиноматок з 7 до 24 дозволять почати продавати мешканцям навколишніх громад вакцинованих поросят для відгодовування на обійстях, що покращить продовольчу безпеку локальних громад Ніжинського району Чернігівської області. Також, підтримуючи земляків з прифронтової зони, Ірина в рамках проєкту передасть 50 поросят в 50 незаможних родин безкоштовно. Грант був отриманий в рамках освітньо-грантової програми TalentA восени 2023 року.

Родинна ферма Ірини Данильченко вже понад 5 років займається сільськогосподарським тваринництвом, зокрема утримує свиноматок для подальшого продажу поросят мешканцям району. З початком повномасштабної війни ферма потрапила під окупацію та через блокування логістики з постачання кормів втратила значну кількість поголів`я свиней. Після деокупації Ірині вдалося повноцінно відновити роботу у 2023 році, але потужностей ферми не вистачало на забезпечення попиту з боку селян, які хотіли придбати поросят для відгодовування. Це підштовхнуло Ірину задуматися про масштабування бізнесу, для чого вона пішла навчатися у програму TalentA-2023 від Corteva та взяла участь у грантовому конкурсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині працює лікар із Сирії

«Мешканці навколишніх громад хочуть купувати для відгодовування поросят традиційних для України м’ясно-сальних порід, які вирощені на спеціалізованій фермі, вакциновані та відгодовані типовими для сільської місцевості вареними кормами. У нас практично нема конкурентів, адже поросят продають або великі промислові ферми, тварини з яких звичні до інших умов утримання і складніше адаптуються до приватних обійсть, або самі селяни, які, зокрема, не вакцинують поросят. Виходячи з потенційного розміру ринку, ми з родиною вирішили розвивати ферму і я взяла участь у програмі TalentA, яка допомогла нам розширити наш бізнес і навчила мене нових знань та навичок, корисних для розвитку фермерства в Україні», — прокоментувала Ірина Данильченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button