Суспільство

Фінансовий «геноцид» у школі мистецтв: у Коропі три місяці не платять зарплату

До редакції ЧЕline звернувся колектив Коропської школи мистецтв. Люди розповіли, що майже три місяці не отримують зарплату, а тому в розпачі, бо вже не знають, як далі жити і чим годувати дітей. Нас вони попросили розібратися в ситуації, адже чіткої відповіді, коли отримають зароблене і що буде далі, їм ніхто не дає.

На з’ясування всіх обставин у цій справі витратили майже півдня. І понад усе обурило, що посадовці, з якими вдалося поспілкуватися, перекладали цю проблему на плечі одне одному, ніби йшлося не про людські долі, а про якісь абстрактні речі.

Спершу по коментар звернулись до керівництва новоствореної Коропської ОТГ. Адже хто, як не вони, мають знати, що відбувається на території громади, і за логікою приймати на баланс не лише прибуткові заклади, а й ті, що потребують вкладень і підтримки, як, наприклад, школа мистецтв. Бо виховання дітей – це довгострокова інвестиція, якої, на перший погляд, зовсім не видно. До того ж, навчаються в цій школі саме коропські школярі, серед яких, імовірно, є діти, племінники чи онуки місцевих керівників.

У Коропській селищній раді нам відповіли, що голова у відпустці, тому порадили поспілкуватися із секретарем Людмилою Гавриленко. Ми так і зробили. Але пані Людмила чомусь здивувалась, що звертаємось із цією проблемою. Мовляв, зарплату працівники школи мистецтв отримують із районного бюджету, тож питання про заборгованість краще переадресувати до райдержадміністрації. Але секретар поросила перетелефонувати після обіду, бо, може, щось і дізнається з цього приводу.

В.о.голови Коропської райдержадміністрації Віктор Кузуб пояснив, що про проблему знає. Мовляв, заборгованість перед працівниками виникла через те, що ОТГ не взяла заклад на свій баланс.

«Нині всі доходи йдуть в ОТГ, а організації, які фінансуються з районного бюджету, потерпають від отакої ситуації. Чому ОТГ не квапиться забирати собі цей заклад, краще запитати в них. Але, якщо все залишиться, як є, районному бюджету буде дуже важко утримувати цю школу. Наразі шукаємо альтернативні доходи, щоб виплатити заробітну плату людям, також сподіваємось на додаткову дотацію з державного бюджету. Така ситуація не лише по нашому району, а й по області загалом», – сказав Віктор Кузуб.

Зателефонувавши вдруге до Коропської селищної ради, з’ясували, що ОТГ ще не знає, чи забиратиме школу на свій баланс. Принаймні до 1 січня цього точно не буде. Не варто особливо чекати на диво і після цієї дати.

«Я не знаю, що буде з 1 січня. Забиратимемо їх чи не забиратимемо. Швидше за все, що так. Все, що ми мали їм відрахувати, відрахували на початку року. Тож ми їм нічого не винні», – відповіла секретар Коропської селищної ради Людмила Гавриленко. Однак вона погодилась, що громада таки має опікуватися неприбутковими закладами.

Вловлюєте абсурдність і цинізм ситуації? Понад 2 десятки людей уже кілька місяців сидять без грошей, а в районі ніхто і палець об палець не вдаряє, щоб вирішити ситуацію.

Спробували поцікавитись і думкою голови облдержадміністрації Валерія Куліча. Він відповів, що про цю ситуацію від нас уперше чує, і що це проблема місцевого самоврядування.

«Офіційних звернень до мене не надходило, ні від ОТГ, ні від школи мистецтв», – повідомив голова ОДА. Але пообіцяв: якщо звернення буде, в ситуації неодмінно розбиратиметься.

ЧЕline нічого іншого не залишається, як узяти ситуацію під власний контроль. Ми готуємо листа до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана – можливо, він зможе розібратися в ситуації, що трапилася в Коропі. Ми вважаємо, що в цьому випадку порушуються закон і норми Конституції, бо доводити людей до голоду неприпустимо.

До того ж, наша знімальна група невдовзі приїде в район і підготує сюжет про подальшу долю школи мистецтв і її працівників.

Тому крапки ми в цьому питанні не ставимо.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Коли вклали 9 міліонів з бютжету громади в інфраструктуру,хто незнає, про це пишуть на сайті громади,то можна заради дітей виділити кількадесят тисяч гривень і на зарплати!

Back to top button