Суспільство

Фінансування партій із бюджету – європейська модель

Депутат Новозаводської районної в Чернігові ради, керівник фракції «Наш край» у райраді Віталій Довбах взяв участь у семінарі «Державне фінансування політичних партій – як покласти край політичній корупції?», що відбувся в Києві й був організований низкою міжнародних фундацій, зокрема Фондом Конрада Аденауера в Україні та міжнародним фондом «Відродження».

Учасниками семінару були представники громадських організацій та політичних партій з усієї України.

Віталій Довбах зазначив, що під час семінару, який супроводжувався дискусійними обговоренням, змінив свою думку щодо необхідності фінансування політичних партій із державного бюджету.

«Це європейська модель, і вона має право на існування. Йдеться про протидію політичній корупції», — заявив він.

Кошти з бюджету отримують ті партії, які на парламентських виборах набрали від 2 % підтримки виборців. Тобто фінансуються не лише парламентські партії, а й ті, що мають перспективи потрапити до Верховної Ради України.

«Передбачена партійна звітність за отримані кошти робить цю систему прозорою. Цей напрям перспективний, і перетворює партійну діяльність на професійне заняття. Сподіваюся, що запроваджена в Україні модель державної підтримки політичних партій сприятиме поступовому формуванню політичної культури у державі», — зазначив Віталій Довбах.

Водночас позиція політичної партії «Наш край» щодо фінансування політичних партій полягає насамперед у забезпеченні добробуту громадян, а потім має йтися про розбудову партій за кошти державного бюджету. Звісно, політичні партії в нашій державі мають бути незалежними від олігархів і підзвітними громадськості.

Прес-служба Чернігівської облорганізації політичної партії «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button