Суспільство

За чернігівцями встановлять тотальне відеоспостереження

Депутати міської ради дали зелене світло на фінансування міської програми «Безпечне місто». Про неї багато говорили на комісіях, однак у депутатів однаково було більше запитань, ніж відповідей.

Для більшої переконливості керівники міста запросили на сесію головного поліцейського Чернігова – Сергія Кагітіна. Він аргументував необхідність встановлення відеокамер по всьому місту. Насамперед на в’їздах і виїздах із міста, а також на найбільш пожвавлених перехрестях, де трапляються аварії. Мовляв, камери матимуть функцію розпізнавання номерів авто та облич. Тож затримати викрадену автівку і злодія буде простіше. «Мы говорим о системе безопасности, – сказав депутатам Сергій Кагітін. – Мы сможем в реальном времени реагировать на происшествия».

Проте у депутатів все одно було багато сумнівів. Та й виділена сума чимала – 3,5 мільйона у 2016 році і майже 3 мільйони в 2017-му. Загалом 6,5 мільйона гривень. На ці гроші розроблять проектно-кошторисну документацію, закуплять сервери, монітори та 75 відеокамер.

Депутат Володимир Зуб на досвіді Львова знає, що таке безпека. У Чернігові ж назва програми «Безпечне місто» є перебільшенням. Адже її автори вирішили обмежитися лише встановленням відеокамер, та й із місцями встановлення ще не визначилися. «Все треба було розписати у програмі, – каже Володимир Зуб. – Фактично це програма із закупівлі відеокамер. Я припускаю – у відомої всім фірми. Кому вона підконтрольна, теж усім відомо». Яку саме фірму мав на увазі Володимир Зуб, він так і не сказав. Лише усміхнувся. Однак відомо, що мер Атрошенко контролює кабельного оператора «Основа», що саме спеціалізується на камерах відеоспостереження та їх встановленні. Хоча не виключено, що це може бути й інша компанія.

Як альтернативу встановленню відеокамер депутати пропонували скерувати кошти на покращення освітлення вулиць, посилення роботи поліції в нічний час, а також сплату рахунків за світло, яке б уночі не вимикали. Таким чином вдалося б покращити криміногенну ситуацію. На що міський голова Владислав Атрошенко відповів, що місту взагалі треба близько однієї тисячі відеокамер. Щоправда, такої розкоші Чернігів дозволити собі не може.

Ще статті по темі

Back to top button