Суспільство

Формують запаси дров і пального для генераторів: громади Чернігівщини не замерзнуть узимку

У розпал літа зароджується зима. Тому недарма народна мудрість вчить готувати сани саме влітку, тобто завчасно думати, як пережити холоди й не замерзнути.

Торішню зиму вже встигли охрестити найскладнішою за всю історію незалежної України. І не дивно, бо переживали її в умовах воєнного стану, коли ворожі обстріли руйнували українську інфраструктуру, прагнучи занурити нашу державу в пітьму. Не вдалося!

Експерти зазначають, що нинішня зима може видатися для України ще тяжчою, ніж минула, бо всі торішні ризики зберігаються і війна затягується.

Та попри всілякі прогнози, громади Чернігівщини готуються до зими.

«Генератори є в достатній кількості. Пальне маємо, але почули, що зима буде дуже-дуже суворою. Окрім того, я був на нараді в Корюківці, де ми слухали Президента щодо підготовки до зими. І, відповідно, ухвалили рішення, що треба готувати запас пального. Тому будемо його готувати на відповідальне зберігання. Поки запас у нас є, але я вважаю, що його наразі недостатньо. Тому готуємося отаким чином», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Медведьов, голова Сновської громади.

Зрозуміло, що на цьому підготовка не завершується, адже комунальники теж ведуть серйозну підготовку до сезону холодів.

«Облтеплокомуненерго» запевняє, що проблем із опаленням наших багатоповерхівок не має бути і взагалі опалювальний сезон має розпочатися своєчасно.

По селах і старостатах заготовляють дрова. Також була допомога дровами від держави жителям громад, що прилягають до зони бойових дій – по 5 кубів, у декого в селах вони ще лежать як запас.

Адмінбудівлі, ФАПи, клуби й інші установи стовідсотково підготуємо до опалювального сезону. Нині займаємося школами, адже сподіваємося, що діти вийдуть на очне навчання. Тож пальне на зиму для шкіл заготовляємо. До того ж, до жовтня чинний договір із нашим лісгоспом, що потрібна кількість дров буде завезена до навчальних закладів», – розповів очільник Сновської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість смт – селища: що передбачає для Чернігівщини законопроєкт №8263

Готуються до зими і в Кіптівській громаді. Володимир Кучма, голова громади, каже, що все відбувається згідно з графіком.

«Перезимуємо і все буде добре. Маємо достатню кількість генераторів, які розписані на всі установи, де якої потужності потрібні. Для генераторів закуплене резервне пальне. Відбувається їх перевірка, аби всі були справні і можна було за потреби їх підключити. В кожній установі є людина, відповідальна за те, щоб техніка працювала. Але генератори – це вже наостанок. Ми повинні думати спершу за нормальне та стаціонарне опалення і систему. Тому працюємо над цим. Десь щось міняємо – якусь батарею, чи гайку, щоб не було підтікання. Виконуємо інші роботи. Готуємося до зими по-справжньому. Бо вона настане обов’язково. Зима завжди випробовує на міцність, а тим більше у воєнний час. Тому треба готуватися дуже відповідально та серйозно.

Де перейшли на альтернативні види пального, там уже дрова заготовлені. Там, де газове опалення, там перевіряють систему обліку газу. Робимо все, що треба», – запевнив Володимир Кучма.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button