Суспільство

Ганебний стан катера «Прилуки» унеможливив його окупацію

Понад чотири роки минуло, відколи Крим було окуповано російськими військами. Під час окупації в полон потрапили і військові судна, пов’язані з Чернігівщиною. А саме ракетний катер «Прилуки» та тральщик «Чернігів».

Про їхню долю ЧЕline попросив розказати Вадима Лільчицького, заступника військового комісара Чернігівського обласного військового комісаріату

  • «Тральщик «Чернігів», на жаль, у 2014-му році внаслідок політичної кризи, що відбулася в АР Крим, і дій країни агресора Росії залишився під контролем військ країни агресора, в Криму. Борис Палій, капітан 3-го рангу, склав військову присягу військовим силам Російської Федерації. Зараз стосовно нього відкрите кримінальне провадження за статтею «дезертирство».
  • Чи перейменований він?
  • Не знаю. Але я думаю, що ні. Тому що позиція російської сторони така: якщо назву давала радянська влада, то вона й залишається. Тральщик «Чернігів» ще з 80-х років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна і література: військовий історик про події на Донбасі

  • Яка доля катера «Прилуки»?
  • Ракетний катер «Прилуки» пережив аналогічні події в Криму. В березні місяці спочатку був піднятий прапор Російської Федерації, але технічний стан катера на той час був, так би мовити, ганебний, тож для РФ він жодної цінності не становив. Тому в квітні 2014 року він без розпізнавальних знаків був підтягнутий до Одеси. На сьогодні він відновлений. Із 2015 року бере участь у морських навчаннях і спецопераціях. Зараз із честю та гідністю несе службу в лавах Військово-Морських сил України.

Ще статті по темі

Back to top button