Суспільство

Газові катавасії чи знущання над немолодою жінкою?

До ЧЕline звернулась чернігівка, яка назвалась Ніною Миколаївною. Вона поділилась своєю проблемою, адже останню надію у її вирішені покладає на журналістів.

Далі розповідь більше стосуватиметься матері пані Ніни – Анастасії Іванівни Лупини, яка живе в селі Морівськ Козелецького району, і якій уже більш ніж 80 років.

Як нам розповіла донька, у 2012 році в селі почалась газифікація. Тож бажання мати «блакитний вогник» в оселі висловила й Анастасія Лупина. Жінка ходила на всі збори газового кооперативу, створеного в Морівську, справно сплачувала всі платежі, загалом на 11 тисяч гривень, і чекала того дня, коли в газифікованій оселі буде легше і комфортніше жити. Та час спливав, а омріяний день уперто не наставав.

Зрештою в 2012 році немолода жінка звернулась із проханням до сільського голови, щоб їй підключили газ хоча б до плити. Але посадовець відповів, що вона ще не сплатила всіх коштів. Жінка обурилась і пішла додому по квитанції. До речі, гроші на газифікацію в селі збирала місцева жінка, яка робила якісь записи в журналі, видавала людям квитанції та й усе. Жодних інших документів, окрім отих квитанцій, тим паче будь-яких угод, у селян на руках не було.

Тож подивившись на квитанції, сільський голова сказав, що все гаразд. І додав: «Чекайте, газівники прийдуть і все, що треба, підключать». Старенька зраділа і почала чекати. Але і цього разу марно. Трішки пізніше від сусідів вона дізналася, що треба ще сплатити якісь додаткові кошти.

«У 2013 році матері казали заплатити 2 500 гривень. Натомість у 2014-му, коли вона поїхала у газову службу, їй відповіли, що ніяких боргів немає. Мовляв, скоро передамо виконавчу документацію в роботу і вам підключать газ. Мати заспокоїлась, і знову стала чекати.

Через три тижні вже я зателефонувала газівникам. Вони відповіли, що чекають іще кількох заявок від односельців, щоб кілька разів у те саме село не їздити. Але й через місяць ніхто не приїхав. Тільки вже тоді газівники зауважили, що не їдуть, бо мати не сплатила 2500 гривень. За що саме – не пояснили. Сказали: «Спитайте в газовому кооперативі, що був створений при сільській раді.

У сільській раді відповіли, що жодного кооперативу створено не було. А гроші мати винна, може, через те, що подорожчання якесь було, а можливо, за щось раніше не заплатила. Мовляв, ідіть і заплатіть», – розповіла пані Ніна.

Та замість банківської установи жінка пішла до прокуратури. Слідство тривало упродовж року і справу закрили. У 2015 році пані Ніна подала скаргу до Чернігівського апеляційного суду, але її не задовольнили.

Жінка каже, що наразі ніде не може добитися справедливості. До того ж, юристи відповідають, що за цією справою вийшов строк давності, тож це питання вже ніхто не розглядатиме.

По коментар із цього приводу ми звернулися до старости села Морівськ Миколи Дяченка. Він відповів, що знає, про кого з односельців йдеться, і що ніякої проблеми немає.

«Дійсно на сьогодні в оселі Анастасії Лупини газ не підключений, бо підрядна організація, яка це робить, виставила їм рахунок за пуск газу і наладку. До того ж, відповідно до встановлених норм, якщо упродовж року газ не був підключений, треба перевіряти лічильник. А жінка платити за все це не хоче. Тож газівники й не підключають», – пояснив староста.

Окрім того, він сказав, що про ніякі 2 500 гривень не чув.

«У неї боргу немає, треба лише заплатити за пуск-наладку. Точну суму не пам’ятаю, але це десь 800 – 1200 гривень», – зазначив Микола Дяченко.

Поки що ЧЕline крапки в цій історії не ставить, бо ще очікуємо на коментар від газівників.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button