Суспільство

Гімназист із Чернігова – учасник бою під Крутами (Фото)

29 січня відзначається День пам’яті полеглих у бою під Крутами. Раніше ця сторінка історії замовчувалася та підлягала забуттю, а нині хочемо знати про подію якомога більше.

Унікальними фотографіями одного з учасників того бою, причому нашого земляка, поділився у Facebook чернігівець Олександр Ясенчук.

«Декілька років тому п. Леп’явко Тетяна познайомила мене в #КМЦІнтермеццо з поважною пані з Чернігова Ларисою Григорєвою, яка принесла світлини свого родича – чернігівського гімназиста Павла Мільського. За її словами, він брав участь у бою під Крутами. Я з  певною недовірою поставився до її слів, відсканував старі фотографії і… забув. «Павло Іванович Мільський – це рідний брат мого дідуся Івана Івановича Мільського», – сказала вона. Павло Іванович закінчив Грайворонську гімназію, після закінчення якої викладав музику і співи. У 1916 році був призваний до лав армії, у Тифлисі закінчив військове училище – прискорений курс офіцерів комскладу, після чого був направлений до Києва, до юнкерської школи вихователем. Так він опинився зі своїми вихованцями в бою під Крутами, звідки живим він не повернувся», – йдеться в пості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випустили календар із сучасниками-знаменитостями (Фото)

Також у дописі зазначається, що участь у бою брали й інші чернігівці.

«Про це йдеться у спогадах Миколи Янова «Кіш українського Вільного козацтва в Чернігові», що були опубліковані в журналі Українське козацтво, – 1973. – № 23 ( січень-березень). – С. 15 – 21; № 24 (квітень – червень). – С. 28-38. і пазл склався!!! Згідно з його спогадами, 40 переважно офіцерів 3-го Чернігівського Козацького полку під командуванням полковника Янченка та 75 козаків із чернігівського коша Вільного козацтва під командуванням сотника Корейші вирушили згідно з розпорядженням командування захищати Бахмач від російських більшовиків. Пізніше вони відступили до Крут, де в самому бою участі не брали, бо стримували від удару в спину українцям п’ятитисячний ніжинський збільшовичений гарнізон. Після бою вони повернулися до Чернігова, без значних втрат. Тож пам’ятаймо Героя, чернігівця Павла Івановича Мільського», – написав Олександр Ясенчук.

Фото зі сторінки Олександра Ясенчука

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button