Суспільство

На Чернігівщині випустили календар із сучасниками-знаменитостями (Фото)

Один із ритуалів нового року – вішання на стіну нового календаря. Погодьтеся, значно цікавіше, якщо на ньому зображені мальовнича рідна природа або знайомі люди чи навіть сусіди. І на Менщині такий календар є. Більше того, він уже став такою собі місцевою цікавинкою.

«Щороку ми проводимо якийсь захід до Дня туризму. А цьогоріч через карантинні обмеження цього зробити не змогли. Але все одно вирішили не залишати без уваги тоді ще прийдешній 2021 рік. До речі, ніхто ж не знав, яким він буде – чи з цілорічним локдауном, чи з якимись частковими обмеженнями.

При секторі культури і туризму Менської райдержадміністрації створений і діє наш інформаційно-туристичний центр «Менщина туристична». Тож кошти на проведення вищезгаданого заходу планували виділити з районного бюджету. А коли дізналися про нашу ідею з календарем – збільшили суму. І до речі, в інтернеті навіть жарт такий був: «Ну ти й оптиміст, купив календар на 2021 рік». А оскільки ми супероптимісти, то не купили календар, а вирішили видати», – розповіла Вікторія Неруш, керівниця проєкту «Менщина туристична».

За її словами, ідея з календарем – не нова. Адже в інтернеті можна знайти купу подібних. От тільки особливість менського у тому, що цей календар вирішили наповнити суто місцевим змістом. Автори хотіли, аби незвичний календар мотивував і спонукав до подорожей Менщиною.

«На сторінках календаря є запрошення до нашого зоопарку, прочитати цікаві легенди або історії про земляків, погратися в нашу настільну краєзнавчу гру, яку ми раніше випускали, відвідати майстер-класи в майстра-гончаря Олега Луцука, послухати концерт людини-оркестру зі Стольного. Також розповідаємо про наші місцеві особливі продукти – мінеральну воду «Остреченську», менський сир, вироби пекарні «Хлібок». Тобто популяризуємо всі наші історичні, культурні та харчові надбання. Наклад календаря – усього 100 примірників і розповсюджуємо його як сувенірну продукцію», – зазначила Вікторія Неруш.

ЧИАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випікають хліб, борошно для якого спеціально замовляли в Угорщині

Наприклад, розповсюджували календарі на мінізаході «Туристична вечірка» із підбиття підсумків туристичного року.

«У цьому заході, який нам таки вдалося провести, брали участь наші шанувальники, учасники велотурів, автобусних поїздок Менським краєм. Нашим партнерам календарі даруємо. Київським, чернігівським туристичним фірмам, гідам. Адже час від часу ці календарі нагадуватимуть про нас і про те, що настав час завітати на Менщину», – пояснює пані Вікторія.

До речі, аби особливий календар побачив світ, таки довелося попрацювати.

«Текси переважно писала я сама, підбирала цікавинки в книжках та інтернеті. А співпрацювали ми з нашою місцевою друкарнею «Домінант». Тобто ще й підтримали нашого місцевого виробника. У них є комп’ютерні дизайнери, зокрема Марина Скоробагатько, і оці наші місцеві ілюстрації робила вона.

Раніше в цій же друкарні ми випускали розмальовку «Розмалюй Менщину» і отам якраз було 12 сторінок, звідки, можна сказати, взяли готові ілюстрації до календаря – Олега Луцука, людину-оркестр Журавля, Максаківський монастир, як «Менщина туристична» їде на велосипедах. Тобто якраз у чорно-білому варіанті в нас малюнки були. Їх раніше створила Марина Скоробагатько», – повідомила керівниця проєкту «Менщина туристична».

Пані Вікторія зазначила, що з низки причин новий 2021 рік обіцяє бути непростим. Та, попри це, сидіти склавши руки ніхто з активістів не збирається. Адже планів мають цілу купу, як вони втілюватимуться в життя, покаже час. Принаймні зараз із впевненістю можна сказати, що точно практикуватимуть велопоїздки видатними місцями Менщини, бо попит на такі нестандартні екскурсії є.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button