Суспільство

«Голівуд» на схилах річки Снов: у Седневі зняли чимало фільмів

Седнів у художніх та документальних фільмах. Ця тема зібрала у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського тих, хто любить Седнів, його красу та історію.

Науковці музейної філії – «Садиба родини Лизогубів, містечко Седнів», працюючи в архівах та бібліотеках Чернігова і Києва, залучивши спогади містян – учасників зйомок та їхні сімейні фотоархіви встановили, які ж саме кінофільми і в які роки були тут зняті видатними кінематографістами. Седнівські сюжети із кінофільмів минувшини і сьогодні привертають увагу гостей Седнева, а деякі навіть спеціально приїжджають, щоб на власні очі побачити ці славні місця.

До відомих нам кінофільмів увійшли зняті у Седневі сцени з фільмів: «Григорій Сковорода» (1958 р.),

«Скільки літ, скільки зим» (1965),

«Вій» (1967 р.),

«В бій йдуть тільки «Старики» (1973 р.),

«Шурочка» (1982 р.),

«Батальйони просять вогню» (1984),

«Коли падають дерева» (2016 р.).

Крім того у фондах Центрального державного аудівізуального та електронного архіву були знайдені та скопійовані три документальні фільми, в яких є сюжети про Седнів (1939, 1966, 1981 рр.).

Мешканець Седнєва О. Пащенко передав Садибі для відновлення 18-ти мм плівку з документальним фільмом «Седнівські мотиви» (1990 р.). В ньому є інтерв’ю з однією із засновниць Будинку Творчості Художників народною художницею України Тетяною Яблонською, в якому вона ділиться своїми спогадами про Седнів, про те, яку роль відіграв він в її житті. Фільм був оцифрований за сприяння видатного кінорежисера та сценариста Д. Ломачука.

До уваги учасникам зустрічі була представлена відкрита напередодні на каштановій алеї «Садиби родини Лизогубів» фотовиставка «Алея Седнівських світлини», присвячена 20-ти річчю з нагоди проведення літературно-мистецького свята «Седнівська осінь». На ній представлені улюблені фото Віктора Кошмала, Олександра Орендаря, Андрія Казуна та світлини Седнева 1940–1980-х років із приватної колекції чернігівського археолога та спелеолога Володимира Руденка.

Під час зустрічі особливу цікавість викликали світлини 1966 р. внутрішнього вигляду Георгіївського храму.

Спеціально створена сторінка на фейсбук Седнів Літопис «Седнів Літопис» постійно повідомляє про всі новинки із пошуку історії славного містечка. Там можна дізнатися й про все це.

Джерело: Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського

Ще статті по темі

Back to top button