Суспільство

Децентралізація прийшла – новий транспорт принесла

Вертіївська громада однією з перших відчула на собі привілеї децентралізації.

Її голова Ігор Мороз за цей рік спромігся купити трактор. Без допомоги будь-яких фондів та інвесторів.

В інтерв’ю він з власного досвіду розказав про успіхи та проблеми таких об’єднань.

— Які проблеми сьогодні найчастіше трапляються у Вашій громаді?

— Наші нагальні потреби – пожежна машина та люди. Нам для охорони громади потрібна муніципальна варта – це та сама поліція, тільки внутрішня. Тобто це ті рутині питання, які ми поступово намагаємося вирішувати.

— Поділіться Вашими проектами для розвитку ОТГ?

— Ми плануємо відкрити будинок культури, відремонтувати дороги і створити озера, МАФи. Також хочемо запустити маршрутку з Ніжина. Це те, що ми плануємо цього року. Наступного року хочемо побудувати центр дозвілля та зробити сміттєзвалище з утилізацією. Саме для цих проектів ми й створили комунальне підприємство.

— Яка на сьогодні ситуація з маршруткою?

— Щоб її запустити, треба зробити дороги. А дороги ми плануємо відремонтувати за гроші, виділені на громади з Фонду регіонального розвитку. Хочемо зробити чотири дороги, а решту доріг, може, за власні кошти зробимо.

А поки що треба хоч кілька їх відремонтувати, аби частково запустити маршрутку. Ми плануємо купити автобус, який буде на громаду, і, якщо все буде так, то обов’язково зробимо й пільгові перевезення.

— Що вже зроблено з кінця минулого року в ОТГ?

— Ми вже частково зробили вуличне освітлення у Вертіївці та в Малій Кошелівці. Розробляємо проект дороги. Закінчується розробка проекту водойми з МАФами. Взимку самостійно чистили дороги. Створили комунальне підприємство.

Спиляні дерева, на які минулого року планувати витратити 125 тис. грн, нам обійшлися в 60 тис. грн. На 80% проведено ремонтні роботи в школі – побілили та пофарбували. Але це звичайні справи. Коли втілимо щось із великих проектів, тоді й більше про це говоритимемо.

— Чули, що Ви купили трактор для громади. Це правда?

— Так, правда. Наше комунальне підприємство за тендером купило трактор. Тепер хочемо купити для нього причеп. Завдяки цьому ми зможемо з метою економії не сплачувати за послуги, а самостійно їх здійснювати. Саме зараз треба розчистити кладовища, вивезти сміття тощо.

— Звідки кошти на трактор у Вашій громаді? Фонди допомогли?

— Ні, це наші зароблені кошти. Завдяки перевиконанню бюджету за І квартал на 99,1 % ми самі змогли купити трактор.

— Ми дізналися, що нещодавно Ви разом із мером Чернігова та головою Чернігівської обласної державної адміністрації побували в Латвії. Розкажіть, що ж Ви там робили?

— Ми їздили обмінятися досвідом із прибалтійськими колегами. Під час своєї поїздки ми побували в двох громадах: Прейлі та Огре. Одна з цих громад налічує 10 тис. осіб, а друга 30 тис. осіб. Подивилися, як живуть люди, оцінили рівень їхньої освіти, які в них школи, тощо. Загалом було дуже цікаво. У латвійських громадах інфраструктура дуже розвинена. На вулицях чисто та гарно, що тут сказати, лишається лише заздрити по-доброму і намагатися таке ж зробити в себе.

Також, наприклад, мене як керівника дуже цікавили побутові відходи, і саме під час цієї поїздки нам вдалося побувати на полігоні побутових відходів. Там дуже цікаво. Комунальне підприємство в кожному провулку міста розташовує по три сміттєві баки – для паперу, металу та пластику. Коли контейнери повні, все це відвозять до єдиної точки, пакують, переробляють, а потім вони за сміття ще й отримують прибуток.

Ми ще побачили, як працюють комунальні підприємства в громадах Латвії. Та великим досвідом для нас став рівень освіти в Латвії. Саме в цих містах 48 % від загального фонду спрямовуються на освіту. Школи в них дуже красиві та великі. Так, наприклад, якщо ми плануємо вкласти півмільйона у свою школу, то вони вкладають у свою школу 45-46 мільйонів і не гривень, а євро.

У цю поїздку з нами поїхали голова Чернігівської міської ради, голова Чернігівської обласної державної адміністрації, депутати, лікарі та чотири голови об’єднаних територіальних громад Чернігівщини. Саме в цій поїздці ми змогли вдосталь поспілкуватися з іншими головами ОТГ. Між собою постійно вирішували ті чи інші глобальні питання.

До Латвії ми 25 годин їхали, тож в автобусі наговорилися про все, що могли. А потім ще назад до України 15 годин знову ж таки ділилися враженнями і набутим досвідом. Всю дорогу намагалися перенести все, що побачили, на свої громади (посміхається).

Нагадаємо, протягом минулого року на Чернігівщині створили кілька об’єднаних територіальних громад — Вертіївську, Макіївську, Деснянську, Парафіївську, Кіптівську. Вони утворились в рамках програми з децентралізації.

Поки деякі чиновники саботують процес децентралізації, інші користуються всіма благами цього процесу  і можуть самостійно розпоряджатися власними коштами.

Джерело: reformy.cn.ua

Ще статті по темі

Back to top button