Суспільство

Купують по 800 грн за рулон, тюкують по 25 грн за сотку: на Чернігівщині активно триває сіножать

Із приходом літа в жителів Чернігівщини з’являються ові клопоти, бо треба скосити траву, посушити, перевернути, перевезти та скласти, аби в холодну пору худоба мала що їсти.

Наразі на Чернігівщині триває період сіножаті. Якщо раніше косили та заготовляли вручну, то зараз трохи простіше: трактор і посіє, і покосить, і порулонить, і привезе. Але ця простота обійдеться в чималу копієчку власникам домогосподарств, бо пальне росте в ціні, то й вартість цих робіт щороку вища.

«Раз на кілька років здійснюється оранка та посів трави. Потім косимо її, перевертаємо (щоб краще висохла), згрібаємо в покоси й тюкуємо. Зараз майже всі в селі сіно тюкують. На зиму на корову треба приблизно 200 тюків, але це все умовно, дивлячись, коли почнуться холоди, весна рання чи ні. Що стосується цін: зорати 40-50 грн/сотка, посіяти 20 грн/сотка, викосити 25 грн/сотка, згребти 15 грн, затюкувати 20 грн/тюк. А продають по різному: від 50 грн/тюк – самовивозом у сезон і до 80 грн/тюк із доставкою», – розповів у коментарі ЧЕЛАЙН Антон Семко, житель с. Синявка Корюківського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Накриють дощі: про погоду на Чернігівщині найближчим часом

Ціни на заготівлю та купівлю готового сіна по області дещо відрізняються.

«Процес заготівлі сіна в нас дуже простий. Ми нічого не садимо, просто на полях і городі косимо траву. Після того як покосили, треба дати їй час висохнути, переважно вистачає 2-3 дні, якщо спекотно на вулиці. Якщо ж йдуть дощі, то сіно краще згрібати в копицю, щоб не так намокло. Через 2-3 дні підсихання сіна згрібаємо його в копиці та вилами закидаємо у причіп, відвозимо трактором до сінника, де тими ж вилами закидаємо його в сінник. На зиму заготовляємо зазвичай повний сінник, оскільки сіно це і тепло для тварин, і їжа, тож багато його ніколи не буває. Ніколи не цікавився, скільки коштує посіяти, викосити, порулонити сіно, бо зазвичай у нас у селі кожен робить це сам. Є хіба що люди, які купують вже готове сіно, ціна якого 80 грн за копицю», – розповідає Микола Харин, житель с. Добрянка Чернігівського району.

Дехто вже купує готове сіно. А його на зиму треба теж чимало. До прикладу, в Мені цьогорічне сіно коштує 800 грн за один рулон (300 – 400 кг), якщо рулони по 115-130 кг, то просять 400 грн. У Корюківці за тонну рулонів просять 3500 грн, у Козельці ж тонна порулоненого сіна коштує 4000 грн. Також продають і тюки. До прикладу, 20-кілограмовий тюк у Ніжині можна придбати за 80 грн, а в Корюківці – за 60 грн.

Жителі області зазначають, що в середньому на зиму варто заготувати 4 тонни сіна. А це обійдеться в середньому в 12-14 тис. грн, якщо купувати рулонами. Отака дорога арифметика в селі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button