Суспільство

Городи чи забудова: що буде в Ялівщині

Питання можливої забудови Ялівщини час від часу від часу збурює громаду Чернігова. Цього разу увагу на нього звернув громадський активіст Олександр Гашпар. В його полі зору опинилися ділянки призначені для ведення особистого селянського господарства. Пан Олександр зазначає, що це землі — між гаражним кооперативом і кладовищем, де пролягає стежка від пологового будинку на другу дамбу до вулиці Єськова.

І як зазначає пан Гашпар, ситуація не нова, а з історією.

«Земельні ділянки сумнівно приватизовані у 2006 році. Це розпайована між працівниками сільськогосподарська земля колишнього господарства «Квіти Чернігова». Потім місцеві бізнесмени викупили ці ділянки у членів кооперативу і продали кільком фізичним особам, серед яких тесть колишнього Чернігівського міського голови Атрошенка, його бізнес-партнери й інші особи. У 2016 році хотіли поміняти цільове призначення цих земельних ділянок, але сесія не затвердила зміни. А якраз перед повномасштабним вторгненням ту територію почали зачищати від зелених насаджень», — розповідає громадський активіст.

Він каже, що свого часу викликав поліцію, і було навіть відкрито провадження, але через деякий час його закрили, бо приватизовані наділи власники мають право використовувати за цільовим призначенням, у тому числі зносити зелені насадження.

На певний час історія затихла. Втім, за словами пана Гашпара, вже кілька днів, як активність знову закипіла.

«Почалося розчищення цієї території – не тільки випилювання дерев, а загнали екскаватори і повністю все зачищають. Скоріш за все, територію готують до будівництва. Але для того, щоб його почати, треба змінити цільове призначення земельних ділянок. Це відбувається на сесії Чернігівської міської ради. Але є вірогідність, що на цих землях почнеться самочинне будівництво.

Я цього разу також викликав поліцію, але правоохоронцям власники сказали, що розчищають свої приватні земельні ділянки, щоб саджати городину. Поліцію така відповідь задовольнила. Вони подивились документи і все», — повідомляє громадський активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міни і гриби: чи ходять жителі Чернігівського прикордоння в ліс, попри заборону

Він також проінформував, що на найближчу сесію Чернігівської міської ради питання про зміну цільового призначення  земельних ділянок не виноситиметься.

«Але, можливо, процес підготовки до цього відбувається. І не можна виключати, що почнуть там будувати самовільно. Бо вони сім років тому  казали: «Наша приватна земля, захочемо, будемо будувати без зміни цільового призначення і виведемо каналізаційні труби в Стрижень і будемо скиди робити», — зауважив Гашпар.

ЧЕЛАЙН триматиме руку на пульсі і оперативно повідомлятиме про зміни, які відбуваються.

Ірина Осташко

Фото – Олександр Гашпар

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button