Суспільство

Міни і гриби: чи ходять жителі Чернігівського прикордоння в ліс, попри заборону

Літо – традиційна пора ягід і грибів. То треба встигнути наїстися ними досхочу. Утім, через бойові дії, що відбувалися та відбуваються на українській території, ходити до лісу дуже небезпечно для життя і здоров’я. Окрім того, прикордонники нагадують, що наразі поблизу державного кордону заборонено будь-яке відвідування лісів населенням і в’їзд до них транспортних засобів та іншої самохідної техніки.

Між тим, збирання чорниці для жителів Чернігівщини – одне з традиційних занять, яким люди займаються здавна. Зокрема Корюківський регіон – це місце, де живуть грибники й ягідники. Тож чи ходять люди тут до лісу, дізнавалися у Івана Ващенка, начальника Корюківської РВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжки, шахи та батути: в бібліотеці на Чернігівщині організовують цікаве дозвілля

«Я бачу, що люди продають на узбіччях доріг і на ринках гриби та ягоди. І підозрюю, що вони не на городі їх назбирали.

Люди в Україні звикли збирати гриби й ягоди усюди, де місцевість лісиста. І ця традиція складалася сторіччями, то навряд чи за один рік ми зможемо відучити людей. В Україні є приклади, як походи до лісу в нинішніх реаліях закінчується сумно. Якщо, не доведи Боже, трапиться якийсь трагічний випадок на території Корюківського району з поганими наслідками, то, вважаю, це вплине на відвідуваність лісів. Вважаю, люди збагнуть, що життя дорожче.

У нас був летальний випадок ближче до кордону, але я не міг би сказати, що це 100% пов’язане з відвідуванням лісів. Це скоріше було пов’язане з порушенням правил мінної безпеки. Це було у Хрініців, де одна людина загинула і одна травмована», – каже Іван Ващенко.

Він радить людям поки утриматися від відвідування лісів і поберегти своє життя, бо воно дорожче, ніж кошик грибів.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button