Суспільство

Готель «Слов’янський» на Чернігівщині у Новгород-Сіверському шукає нового власника

*Імідж

Нині «Слов’янський» готують до приватизації через його збитковість та запит на інвестиції. Стартова ціна об’єкту — 50,99 млн грн. Орієнтовно аукціон відбудеться 6 листопада 2021-го року.

Збудоване на початку 2000-х, приміщення готелю «Слов’янський» у 5 тис кв метрів нині вміщує в себе 30 номерів, конференц-залу, ресторан на дві зали  салон краси, тренажерний зал, більярд-клуб, турецьку лазню, сауну з басейном та диско-бар. У його штаті — 20 людей.

Розташований готель на березі Десни неподалік від Спасо-Преображенського монастиря (XI-XII ст.) За 2 кілометри від готелю знаходиться автовокзал. На відстані 100 м від готелю — стадіон, який у разі потреби можна використати для посадки гелікоптера. Крім того, Новгород-Сіверський — туристичне місто, а тому попит на подібну установу тут є.

Утім, впродовж останніх кількох років «Слов’янський» є збитковим. По суті, це велика площа, на якій всього 30 апартаментів із ремонтом початку 2000-х. Завантаженість готелю складає до 30% взимку та 15-20% влітку. Щороку з обласного бюджету потрібно було дофінансовувати близько 500 тис грн на утримання підприємства. У 2020-му році, зокрема й через пандемію Covid-19, борг «Слов’янського» становив понад 5 млн грн. Наразі, у 2021-му, це 1,7 млн грн.

Тож на додачу до збитковості саме приміщення готелю потребує ремонту та реконструкції. Попри добрий стан, така велика площа з невеликою кількістю порівняно дешевих номерів потребує більш ефективної реструктуризації. Ремонту установи вже 15 років, та й стилістика «гламуру 2000-х» також потребує оновлення. Держава таких ресурсів не має.

«Якщо підприємство збиткове і не є стратегічним, держава не повинна його утримувати. Приватизація знімає тягар з державного бюджету. Приватний власник завжди буде більш зацікавлений у розвитку свого бізнесу або взагалі реалізує на базі цього об’єкту новий проєкт», — прокоментувала Юлія Амельченко, заступниця начальника управління Регіонального відділення Фонду державного  майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях.

Тож і реконструювати приміщення, і погасити борги, і вдихнути у мармуровий мавзолей нове життя, і потім цим усім управляти зможе новий власник, зацікавлений у розвитку цього бізнесу.

Більше інформації про об’єкт — на ресурсі Фонду держмайна privatization.gov.ua.

Ще статті по темі

Back to top button