Суспільство

Чемпіоном Чернігівського району з шахів став 68-річний Орел (Фото)

14 учасників – від групи школярів зі села Старий Білоус Чернігівського району Чернігівської області до сивочолих ветеранів із патріархом чернігівських шахів 85-річним Михайлом Шекою на чолі – вийшли на старт першого чемпіонату Чернігівського району з шахів.

Колись район мав певні досягнення у цій стародавній грі, а Віталій Несін із села Рябці двічі ставав чемпіоном області (1964, 1965 рр.). Але в останні десятиліття змагання майже зійшли нанівець, попри те, що шахістів у районі вистачало.

Дебютна першість зібрала доволі пристойний склад учасників – чотири кандидати в майстри (щоправда, два з них виступали поза конкурсом), три першорозрядники. Переможця визначали за швейцарською системою (7 турів) із контролем часу 15 хвилин на партію.

Головним фаворитом вбачався 68-річний Григорій Орел, родом із села Локотьков, який після аварії на Чорнобильській АЕС став мешкати у приміському Вознесенському (колишня Улянівка). Він активно виступає в різноманітних змаганнях і останнім часом демонструє стабільно високий рівень гри.

І цього разу Григорій Васильович був на висоті, впевнено проводячи партію за партією і перегравши абсолютно всіх своїх противників. Відтак – максимальний результат і дострокове 1-ше місце за тур до завершення змагань.

А от за решту призових місць розгорнулася на диво вперта і драматична боротьба. У гострій ситуації директор школи із села Снов’янка Олег Кислуха не побачив простого переможного ходу, програв і замість другого місця фінішував шостим. А його супротивник Володимир Мамчур саме завдяки цьому успіху і зайняв другу сходинку. Він азартно провів весь турнір, не один раз рятував непрості партії і чудово орієнтувався в гострих ситуаціях.

ПІДСУМКОВІ РЕЗУЛЬТАТИ:

1) Орел Григорій (кандидат у майстри спорту, с. Вознесенське) — 7 очок із 7

2) Мамчур Володимир (1 розряд, смт. Седнів) 5

п/к Цюренко Іван (кандидат у майстри спорту, м. Чернігів) – 5

п/к Журба Олександр (кандидат у майстри спорту, м. Чернігів) – 4

3) Горобець Сергій (1 розряд, м. Чернігів) – 4

4) Шека Михайло (кандидат у майстри спорту, с. Киїнка) – 4

5) Кожухов Микола (с. Ст. Білоус) – 4

6) Кислуха Олег (с. Снов’янка) – 3

7) Курач Віктор (1 розряд, с. Новий Білоус) – 2

8) Захарій Едуард (с. Ст. Білоус) – 2

9) Ковда Олексій (с. Киїнка) – 2

10) Бадей Дмитро (с. Ст. Білоус) – 1

11) Дубина Володимир (с. Брусилів) – 1

12) Велинець Катерина (с. Ст. Білоус) – 1

Серед школярів найкращий результат показав Микола Кожухов.

Сергій Горобець

Ще статті по темі

Back to top button