Суспільство

Громадський активіст Гашпар розповів, чому більше не буде сесій Чернігівської міської ради у ZOOM

Пленарних засідань Чернігівської міської ради в режимі відеоконференцій Zoom вже не буде.

Апеляція підтвердила незаконність внесених змін до  регламенту, якими передбачалось проведення дистанційних онлайн — засідань сесій Чернігівської міської ради.

«Це означає, що зміни, які були внесені до регламенту роботи Чернігівської міської ради в червні минулого року, якими передбачалися проведення дистанційних сесій через режим відеоконференцій в ZOOM, визнані не чинними.  Із 6.08  вони не можуть застосовуватися, тобто втрачають чинність. А це означає, що сесій Чернігівської міської ради в онлайн режимі в подальшому проводити не будуть. Бо немає законодавчого акту, на підставі якого сесії у такому форматі можна проводити. Тільки офлайн», — у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Гашпар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селищі Березна людей елегантного віку навчатимуть цифровій грамотності

За його словами, перескликати сесії, що відбулися в режимі відеоконференцій в ZOOM не потрібно. Бо зміни до регламенту вважаються чинними не з моменту прийняття, тобто не з червня минулого року, а з моменту набуття рішенням суду законної сили —  з 6 серпня 2024 року. Тобто, зворотної сили рішення суду немає.

«Але, якщо хтось вважає, що на онлайн сесії були прийняті якісь питання незаконні або такі, що порушують права, на тій підставі, що сесія була скликана в незаконний спосіб, то, якщо хто схоче, може оскаржувати рішення сесії. Але ж там були питання тільки по Облтеплокомуненерго і по бюджету, здається. Натомість, якби земельні питання розглядали, то факт проведення сесії онлайн, був би підставою для визнання якихось індивідуальних актів незаконними», — зауважив Гашпар.

Громадський активіст каже, що законних підстав проводити сесії в онлайн форматі в Україні немає.

«Є закон, у якому чітко передбачалася можливість проведення дистанційних засідань під час карантину через ковід. Верховна Рада розглядала законопроект, яким передбачалося проведення дистанційних сесійних засідань у період воєнного стану, але депутати не проголосували за ці запропоновані зміни в законопроекті, оскільки у них існують підстави вважати, що ці дистанційні засідання створюють поле для зловживань на місцях, тобто, в місцевих радах. Адже через ці дистанційні засідання може дерибанитися бюджет, земля й інше. Тому немає закону, яким би передбачалося проведення дистанційних засідань під час воєнного стану. А регламент має відповідати законодавчому акту вищої юридичної сили. Тобто, нема закону, немає підстав на основі яких депутати Чернігівської міськради внесли зміни до регламенту роботи», — наголошує Олександр Гашпар.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button