Суспільство

Гроші замість субсидій: роз’яснення чернігівських фахівців

Кабінет Міністрів України схвалив рішення про перехід до виплати субсидій у грошовій формі. Відповідне рішення ухвалили вчора, 6 лютого, під час засідання уряду. Відтак, урядовці пропонують, щоб із березня до травня в Україні діяли паралельно дві моделі монетизації субсидій: затверджена раніше, відповідно до якої кошти за субсидіями надходитимуть на рахунок в Ощадбанку, проте споживачі не зможуть ними скористатися, та нова, в межах якої субсидії виплачуватимуть безпосередньо споживачам грошима.

Новація викликала занепокоєння серед жителів Чернігівщини, бо багато з них, особливо люди пенсійного віку, бояться, що по гроші доведеться стояти в довжелезних чергах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині субсидії в грудні 2018 року отримувала майже половина домогосподарств області

Як усе відбуватиметься насправді, журналіст ЧЕline попросив прокоментувати заступника начальника Управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної в місті Чернігові з питань державних соціальних допомог Таїсу Комосу.

«Людям робити нічого не потрібно. Буде взаємодія між Мінсоцполітики і Пенсійним фондом або іншою установою, коли, наприклад, разом із пенсією люди отримуватимуть призначені житлові субсидії. Тобто, якщо пенсіонер отримує на картку Ощадбанку пенсію, то на цю ж картку прийде виплата з субсидії. Це у випадку, якщо пенсіонер є заявником і отримувачем субсидії від домогосподарства. До того ж, це стосується отримувачів субсидії, яким вона була призначена до 1 січня 2019 року», – зазначила Таїса Комоса.

До речі, отримувачі субсидій, які ще не пенсіонери, також отримуватимуть виплати з субсидій через відділення Ощадбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середній розмір субсидії за рік зменшився на чверть

Люди ж, які оформили субсидію після 1 січня 2019 року, грошей на руки поки що не отримуватимуть.

«Інформацію про таких отримувачів житлових субсидій надаватимемо Ощадбанку. Банк самостійно відкриватиме картки і суму субсидії, яка буде надходити на них, перераховуватиме на комунальні організації», – пояснила фахівець.

З травня відбудеться монетизація субсидій для тих домогосподарств, яким призначили субсидію на неопалювальний сезон, а з 1 жовтня відбудеться повний перехід на монетизацію субсидій.

Також уряд доручив «Укрпошті» почати підготовку до можливої виплати субсидій у сільській місцевості.

Ще статті по темі

Back to top button